Bagaimana Menjadikan Tetapan Google Saya Tetap Tanpa Perkara Apa

Anda tidak perlu menyesuaikan tetapan carian untuk menjadikan Google berfungsi, tetapi anda mungkin mencari lebih produktif jika anda melakukannya. Sebagai contoh, anda mungkin ingin menyesuaikan tetapan sehingga anda dapat melihat 100 hasil per halaman pencarian dan bukannya 10. Walaupun anda boleh mengubah tetapan itu dengan memindahkan slaid pada halaman Tetapan anda, perubahan anda mungkin tidak kekal. Sekiranya anda harus terus menetapkan semula tetapan carian Google anda, hilangkan tugas itu dengan mencuba beberapa penyelesaian yang disyorkan oleh Google.

Dapatkan Akaun Google

Akaun Google memberi anda keupayaan untuk menyimpan tetapan carian yang dapat mengikuti anda ke mana sahaja anda pergi. Sekiranya mempunyai akaun Google, klik butang "Log masuk" di bahagian atas halaman hasil carian dan log masuk ke akaun anda. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun, klik "Buat Akaun" dan ikuti arahan untuk membuat yang baru. Setelah anda masuk ke akaun Google anda, klik ikon berbentuk roda gigi di bahagian atas halaman hasil carian dan kemudian klik "Tetapan Carian" untuk melihat halaman Carian Tetapan. Apabila anda menukar tetapan tersebut dan log masuk ke akaun Google anda di komputer lain, anda akan mencari menggunakan tetapan yang sama.

Menyalahkannya di Cookies

Anda mungkin pernah mendengar mengenai kuki penyemak imbas yang tidak baik, tetapi ia berguna untuk mengekalkan tetapan di halaman Web yang anda lawati. Apabila anda mengemas kini tetapan carian Google, penyemak imbas anda menyimpan tetapan dalam kuki - jika kuki diaktifkan. Lakukan carian kemudian dan halaman carian mengambil tetapan tersebut dari kuki. Ini berfungsi dengan baik sehingga anda memberitahu penyemak imbas anda untuk menghapus semua kuki anda. Apabila anda melakukannya, anda akan kehilangan tetapan sekiranya anda tidak masuk ke Akaun Google anda.

Urus Kuki Anda

Sekiranya anda tidak mahu masuk ke akaun Google anda tetapi masih mahu mengekalkan tetapan carian Google, pastikan kuki penyemak imbas anda diaktifkan. Rujuk dokumentasi penyemak imbas anda jika anda memerlukan bantuan. Sekiranya kuki tidak diaktifkan, halaman Tetapan memberi amaran kepada anda. Sekiranya anda menghapus semua kuki secara berkala, bersiaplah untuk kehilangan tetapan carian Google anda jika anda tidak masuk ke akaun Google anda. Sekiranya tetapan di laman web lain tidak kekal setelah anda menetapkannya, penghapusan kuki juga boleh menjadi masalah dengan mereka. Salah satu alternatif untuk menghapus semua kuki adalah hanya menghapus yang anda mahu alih keluar. Dokumentasi bantuan penyemak imbas anda menunjukkan kepada anda bagaimana melaksanakan tugas itu.

Terokai Penyelesaian Lain

Salah satu masalah dengan berkongsi komputer timbul apabila orang lain mengubah perkara yang anda tetapkan. Sekiranya anda berkongsi komputer dengan orang lain dan tidak dapat mengetahui mengapa tetapan carian Google anda terus berubah, tanyakan kepada pengguna lain jika mereka menyesuaikan tetapan. Jika tidak, tetapan anda mungkin hilang secara berkala jika orang lain terus mengubahnya. Sekiranya anda menggunakan beberapa komputer tanpa log masuk ke akaun Google anda, sesuaikan tetapan carian pada setiap komputer agar sentiasa segerak.