Contoh Gaya Grid Kepimpinan

Pada masa-masa ketika anda bekerja untuk orang lain, anda mungkin mempunyai masa untuk menghadiri persidangan dan seminar perniagaan. Anda mungkin telah menikmatinya dan belajar banyak sehingga anda berjanji pada diri sendiri bahawa anda akan selalu meluangkan masa untuk mereka. Kemudian anda menjadi pemilik perniagaan kecil, dan semua orang tahu apa yang berlaku pada masa anda. Ini hanya satu sebab mengapa Grid Pengurusan Blake-Mouton mungkin menarik minat anda.

Blake-Mouton Managerial Grid adalah alat penilaian yang mengenal pasti gaya kepemimpinan utama seseorang - aktiviti utama di banyak persidangan dan seminar perniagaan. Anda boleh menyelesaikan penilaian sendiri, dan tidak memerlukan masa yang lama. Ini mungkin merupakan cabaran kepemimpinan yang terlalu menggoda untuk dilalui, terutama setelah anda melihat kemungkinan menarik yang menanti anda.

Pertimbangkan 18 Penyataan Pertama

Hampir tiga generasi profesional perniagaan mendapat manfaat daripada jaringan pengurusan Blake-Mouton sejak muncul dalam "The Managerial Grid: The Key to Leadership Excellence," sebuah buku oleh Robert Blake dan Jane Mouton dan diterbitkan pada tahun 1964.

Grid meletakkan kepemimpinan dari dua masalah kepemimpinan utama: untuk orang dan menyelesaikan tugas. Soal selidik penilaian, seperti yang diterbitkan di Boston University Medical Campus, mendorong anda untuk membaca 18 pernyataan sebelum menghitung skor anda untuk setiap masalah. Anda meletakkan skor tersebut pada paksi XY, yang seterusnya menunjukkan gaya kepimpinan utama anda.

Anda tidak dapat belajar untuk jenis penilaian ini walaupun anda mahu, tetapi anda mungkin ingin tahu mengenai dua dimensi tingkah laku yang dibina oleh alat ini. Study.com menggambarkannya sebagai:

  • Keprihatinan terhadap orang adalah sejauh mana pemimpin mempertimbangkan keperluan dan kehendak pekerja ketika menghadapi tugas di tempat kerja yang mesti diselesaikan.
  • Keprihatinan terhadap tugas (atau pengeluaran) adalah sejauh mana pemimpin menekankan produktiviti berbanding orang.

Dekati Grid Kepimpinan dengan jujur

Tidak ada gunanya mencuba penilaian; ini akan mengalahkan tujuan mengambilnya dari awal. Maksudnya adalah untuk menangani 18 pernyataan dengan jujur ​​sehingga anda dapat berusaha meningkatkan kualiti yang mungkin mengganggu kejayaan anda sebagai pemilik perniagaan kecil.

Namun, dua cabaran meneka boleh menambah keseronokan dalam penilaian Blake-Mouton:

  • Meneka gaya kepemimpinan mana yang menggambarkan anda, berdasarkan nama-nama menarik yang diberikan kepada mereka
  • Meneka gaya kepemimpinan Blake dan Mouton mana yang sesuai

Ramai orang sukar untuk mengatasi cabaran meneka ini dengan mengambil gaya kepemimpinan seperti ini:

  • Pemimpin gaya kelab negara menunjukkan keprihatinan terbesar bagi orang ketika menundukkan tugas. Hubungan pekerja yang mesra dan mesra berkembang sementara produktiviti mungkin merosot di bawah pengurusan kelab negara, di mana pemimpin melakukan yang terbaik untuk disukai.
  • Pemimpin gaya miskin menunjukkan sedikit perhatian terhadap orang dan tugas. Jadi apa yang dia peduli? Dirinya sendiri, itulah sebabnya Blake dan Mouton menganggap ini sebagai gaya kepemimpinan yang paling tidak diingini. Ia terkenal dengan penyatuan dan ketidakharmonian.
  • Pemimpin gaya pertengahan jalan puas untuk berpuas hati dalam kepuasan pekerja dan kualiti prestasi. Ini adalah kompromi bagi seseorang yang mungkin tidak mempunyai keyakinan atau kemahiran, tetapi kompromi yang merosakkan kejayaan perniagaan, menurut laman web Businessballs.

  • Pemimpin gaya produksi atau kehancuran meletakkan tugas di atas orang. Autokratik dan mendominasi, pemimpin jenis ini dapat memotivasi pekerja untuk menyelesaikan tugas melalui ancaman dan sindiran bahawa mereka harus bersyukur mempunyai pekerjaan.
  • Pemimpin gaya pasukan sangat mementingkan produktiviti seperti orang. Pemimpin jenis ini biasanya menggunakan pendekatan kolaboratif untuk menyelesaikan sesuatu. Sekiranya anda meneka bahawa Blake dan Mouton menjadikannya gaya kepemimpinan yang ideal, anda betul.

Ketahui bahawa Tiada Penilaian Yang Sempurna

Sudah tentu, setiap alat penilaian mempunyai kekurangan dan pengkritiknya. Penilaian Blake-Mouton terdiri dari 18 pertanyaan, bukan 28 atau 58, yang bermaksud tidak mengambil kira semua cabaran kepemimpinan. Tambahan, penyataan dibuat sebagai umum; mereka tidak berada dalam dinamika situasi yang dapat mengubah hasilnya, menasihati Panduan Kajian Pengurusan. Sebagai contoh, gaya menghasilkan-atau-binasa mungkin layak untuk jangka masa pendek - semasa krisis pengeluaran, misalnya - tetapi tidak sebagai cara jangka panjang untuk mengurus pekerja.

Walaupun ada batasannya, jaringan kepemimpinan masih cenderung memberi pencerahan dan memperlihatkan pandangan berguna - pelajaran yang dapat anda masukkan ke dalam "tajuk utama mental" semasa anda menjalankan perniagaan kecil anda.