Cara Memasukkan Sewa yang Diterima dalam Buku Pantas

Sekiranya anda mengendalikan syarikat pengurusan harta tanah, anda boleh menyesuaikan perisian perakaunan QuickBooks Intuit untuk membantu anda mengesan pembayaran sewa penyewa anda. QuickBooks tidak mempunyai modul pengurusan harta tanah terbina dalam, jadi anda mesti menetapkan harta sewa anda sebagai pelanggan di lejar piutang akaun. Anda kemudian boleh memberikan pekerjaan kepada pelanggan tersebut untuk setiap penyewa yang menyewa ruang di bangunan.

1

Buka "Pusat Pelanggan" dan pilih "Pelanggan / Pekerjaan Baru." Pilih "Pelanggan Baru" untuk membuka skrin input pelanggan. Masukkan nama dan alamat tempat penginapan sebagai maklumat hubungan pelanggan. Gunakan bidang data khusus untuk memasukkan butiran lain yang relevan mengenai harta tanah, seperti syarat pembayaran, kaedah pembayaran pilihan dan cadangan yang disimpan untuk pembaikan. Klik "OK" untuk menyelamatkan pelanggan baru anda dan tutup tetingkap atau "Seterusnya" jika anda perlu menyediakan beberapa sifat.

2

Pilih "Pekerjaan Baru" dari menu "Pelanggan / Pekerjaan Baru" untuk mengatur penyewa individu untuk setiap harta tanah. Masukkan nama hubungan, nombor telefon dan alamat surat untuk penyewa. Gunakan alamat hubungan penyewa, bukan lokasi fizikal harta tanah sewa - ini adalah alamat yang akan digunakan oleh QuickBooks semasa membuat invois sewa bulanan anda. Klik "OK" jika anda selesai memasukkan penyewa baru atau butang "Next" untuk memasukkan yang lain.

3

Klik pada menu "Pelanggan", kemudian pilih "Terima Pembayaran" untuk mulai memasukkan resit sewa anda. Pilih akaun resit tunai dari senarai juntai bawah "Akaun". Pilih penyewa yang sesuai dari senarai drop-down "Pelanggan: Pekerjaan". Masukkan jumlah pembayaran sewa. Klik "OK" untuk menyimpan resit jika anda memasukkan sewa hanya untuk satu penyewa. Sekiranya anda mempunyai sewa dari lebih dari satu penyewa, pilih "Kumpulan dengan dana lain yang tidak disimpan" untuk beralih ke entri penerimaan tunai seterusnya.