Cara Menghapus Virus Trojan Dari Windows

Menurut BullGuard, sebuah syarikat keselamatan Internet, kuda Trojan membentuk lebih dari 70 peratus malware yang dikesan di komputer. Pada peratusan yang tinggi, ada kemungkinan besar anda atau pekerja anda telah menghadapi, atau akan menghadapi, perisian berbahaya ini. Kesannya dapat dilihat dengan jelas: komputer yang tersekat; halaman Web yang tidak diminta muncul dan yang terburuk: rampasan total komputer anda di mana anda tidak dapat mengklik aplikasi lain di desktop anda. Memperbaiki masalah ini tidak memerlukan pengetahuan mendalam mengenai pengaturcaraan komputer, dan juga tidak memerlukan tenaga teknologi maklumat yang berdedikasi. Perniagaan boleh memuat turun Microsoft Security Essentials atau Microsoft Safety Scanner dari laman web Microsoft (lihat Rujukan) untuk mencari dan mengeluarkan Trojan horse.Windows 7 juga dapat mengembalikan komputer anda ke keadaan yang lebih awal dan dengan demikian membuat apa-apa kerosakan yang dilakukan sejak saat itu.

Pemulihan Sistem

1

Klik butang Mula dan kemudian masukkan "Pemulihan Sistem" (tanpa tanda petik) di kotak carian menu Mula. Sebagai pilihan, anda dapat mengklik butang Mula, kemudian pilih "Semua Program", "Aksesori" dan folder "Alat Sistem". Pilih "Pemulihan Sistem" dari folder "Alat Sistem".

2

Pilih "Pemulihan Sistem" dari hasilnya.

3

Klik butang radio "Pemulihan yang disyorkan" kemudian "Seterusnya." Titik pemulihan ini adalah yang disyorkan oleh Windows kepada anda; namun, anda boleh memilih titik pemulihan yang lain dengan mengklik butang radio "Pilih titik pemulihan yang lain". Pilih tarikh yang anda tahu komputer berfungsi dengan baik.

4

Klik "Selesai."

Pemulihan Sistem dalam Mod Selamat

1

Mulakan semula komputer anda. Klik butang Mula dan kemudian pilih "Tutup" dan "Mulakan semula."

2

Tekan dan tahan butang "F8" semasa komputer anda dimulakan semula dan pasti sebelum logo Windows meletup di skrin.

3

Pilih "Safe Mode" dari menu Advanced Boot Options menggunakan kekunci anak panah anda dan kemudian tekan "Enter." Pilihan ini sangat penting jika anda mempunyai Trojan yang telah merampas komputer anda kerana tidak akan membenarkan anda mengakses apa-apa dalam mod biasa, dan juga Pemulihan Sistem. Menggunakan Safe Mode adalah penyelesaian tahap rendah.

4

Klik butang Start dalam Safe Mode dan kemudian "Control Panel". Masukkan "pemulihan" di kotak carian dan kemudian pilih "Pemulihan" dari hasilnya.

5

Klik "Pemulihan Sistem" dari kotak dialog Pilihan Pemulihan Sistem. Ciri ini akan menghidupkan semula komputer anda secara automatik ke waktu yang lebih awal. Setelah selesai, anda harus mengetahui bahawa Trojan telah dikeluarkan.