Adakah Kabel USB Pencetak Berbeza Dengan Kabel Piawai?

Sebilangan besar pencetak menggunakan kabel USB yang sama dengan yang digunakan oleh peranti USB lain untuk menyambung ke komputer anda. Pembangunan USB didorong oleh keperluan untuk membuat standard sambungan untuk menggantikan pelbagai siri, kabel selari, dan kabel lain yang sebelumnya digunakan untuk menyambungkan periferal ke komputer. Sebelum USB, kebanyakan pencetak disambungkan ke komputer melalui kabel selari.

Pembangunan Bas Bersiri Sejagat

Universal Serial Bus adalah jenis sambungan utama bagi kebanyakan periferal komputer. USB dirancang untuk menggantikan pendekatan sekolah lama yang menggunakan jenis penyambung yang berbeza untuk hampir setiap peranti yang terpasang pada komputer. Port USB di komputer anda dapat digunakan untuk memasang papan kekunci, cakera keras, tetikus, pencetak, atau perangkat USB lainnya. Port USB telah menjadi sangat umum sebagai kaedah utama untuk menghubungkan pencetak, pengeluar PC telah berhenti termasuk port selari pada mesin mereka.

Penyambung

Walaupun USB adalah jenis kabel standard, terdapat perbezaan antara kabel USB pencetak dan jenis kabel USB yang lain. Bahagian hujung yang dipasang ke komputer akan selalu mempunyai penyambung segi empat sama rata yang terdapat pada semua kabel USB. Bahagian hujung yang dipasang ke pencetak akan mempunyai penyambung persegi dengan sudut melengkung. Ini adalah konfigurasi USB standard, tetapi yang lain ada. Biasanya, jenis kabel ganti mempunyai hujung yang lebih kecil untuk menyambung ke peranti luaran, terutamanya peranti mudah alih yang kecil.

Membeli Kabel

Sebarang kabel USB yang mempunyai penyambung standard akan berfungsi dengan mana-mana pencetak USB. Ini penting untuk diketahui kerana pengeluar pencetak jarang menyertakan kabel USB dengan pencetak itu sendiri. Kos kabel USB berbeza-beza mengikut pengeluar, tetapi sifat standard USB bermaksud bahawa sebarang kabel dengan hujung yang betul akan menghubungkan pencetak anda ke komputer anda.

Kelebihan Lebih Selari

Sebelum implementasi USB sebagai kabel pencetak secara meluas, kabel selari adalah standard untuk sambungan pencetak. Selain mempermudah orang menyambungkan peranti mereka dengan menyediakan sambungan standard, USB juga menawarkan kelebihan teknikal berbanding penyambung selari. Kabel USB boleh lebih panjang daripada kabel selari. Ini membolehkan fleksibiliti semasa menyambung pejabat. USB juga membolehkan peranti bertukar cepat: anda boleh memasang peranti dan komputer secara automatik akan melakukan penyesuaian yang diperlukan untuk menggunakan peranti tersebut. Memasang pencetak ke port selari memerlukan komputer dimulakan semula sebelum peranti dapat digunakan.