Tanggungjawab Jabatan Iklan

Jabatan pengiklanan memainkan peranan penting dalam membangun pendapatan, keuntungan dan pangsa pasar di syarikat kecil dan syarikat. Sebilangan besar jabatan pengiklanan mempunyai pengurus atau pengarah iklan yang membuat dan menguruskan belanjawan jabatan dan mengawasi semua fungsi iklan. Anggota kakitangan yang kreatif, termasuk penulis iklan, artis dan pereka grafik, menyediakan kandungan, gambar dan grafik bertulis untuk pelbagai iklan. Semua pekerja jabatan periklanan diharapkan dapat bekerja secara padu untuk memenuhi tanggungjawab teras mereka dan mencapai objektif utama.

Membuat Mesej yang Betul

Sebelum jabatan iklan memenuhi objektifnya, mereka mesti membuat mesej yang tepat untuk khalayak sasaran mereka. Khalayak sasaran adalah pengguna yang kemungkinan besar akan membeli produk atau perkhidmatan tertentu. Pengguna mempunyai motif utama untuk membeli produk atau perkhidmatan, dan pengiklan harus menarik motif tersebut untuk mendorong pengguna melakukan pembelian. Sebagai contoh, pengguna yang ingin menurunkan berat badan cenderung untuk bertindak balas terhadap iklan yang menunjukkan bagaimana pelanggan yang berpuas hati telah menurunkan berat badan menggunakan produk tertentu.

Membangunkan Kesedaran Jenama

Membangun kesedaran jenama adalah tanggungjawab penting jabatan pengiklanan korporat. Syarikat mesti menyampaikan kepada pengguna bahawa jenama mereka ada sebelum orang dapat membelinya. Jabatan iklan menggunakan watak, slogan, logo dan cerita dalam iklan mereka untuk membina kesedaran tentang jenama mereka. Pembangunan kesedaran jenama sangat mencabar kerana banyak mesej tersesat di tengah-tengah iklan dan promosi. Itulah sebabnya mengapa banyak pengiklan menggunakan prinsip AIDA untuk mendapat perhatian. AIDA bermaksud perhatian, minat, keinginan dan tindakan. Iklan yang paling berkesan menarik perhatian pembaca atau pendengar dengan memenuhi keperluan mereka. Mereka kemudian menarik minat pengguna dengan menawarkan penyelesaian yang sesuai untuk keperluan tersebut. Jabatan iklan boleh menimbulkan keinginan dan tindakan dalam iklan mereka dengan menunjukkan bagaimana produk mereka berfungsi,dan menawarkan tawaran istimewa jika orang membeli dalam jangka masa tertentu.

Penjadualan Iklan

Pengurus atau penyelaras iklan menentukan kapan iklan tertentu akan muncul, sama ada mereka menggunakan iklan TV, majalah, surat terus atau media sosial. Banyak yang bekerja dengan agensi iklan atau syarikat media ketika menetapkan jadual iklan. Sebilangan besar pengiklanan dijadualkan beberapa bulan sebelumnya untuk menyediakan sumber media dengan cukup masa untuk membuat iklan, menyelesaikan penggambaran komersial atau mencetak penerbitannya. Iklan mesti tepat pada masanya untuk mendapatkan hasil yang diinginkan. Sebagai contoh, jabatan pengiklanan pengeluar mainan mungkin mula beriklan pada awal November untuk Krismas.

Mengukur Keberkesanan Iklan

Sebuah jabatan pengiklanan biasanya memperuntukkan sejumlah wang tertentu untuk setiap jenis iklan, tetapi mesti memastikan bahawa iklannya berkesan untuk memaksimumkan pulangan pelaburan. Banyak syarikat mengukur keberkesanan pengiklanan melalui penyelidikan pasaran. Mereka melakukan tinjauan di kalangan pengguna untuk menentukan siapa yang mendengar atau melihat iklan mereka dan sama ada ia mendorong mereka membeli produk atau perkhidmatan mereka. Secara amnya, semakin banyak pengguna dapat mengingat tentang iklan, semakin efektif, asalkan memenuhi kriteria penting lain: menjangkau khalayak sasaran yang tepat dan meningkatkan penjualan.