Apa itu Pencetak Bersiri?

Sebelum tahun 2000, pencetak desktop untuk perniagaan mempunyai salah satu daripada dua antara muka: bersiri dan selari. Jenis antara muka menentukan jenis kabel yang anda gunakan untuk menyambungkan pencetak ke PC dan seberapa cepat kabel membawa data ke pencetak. Antaramuka selari lebih pantas, menggunakan kabel yang lebih tebal dan kompleks. Pencetak bersiri lebih murah dan lebih perlahan tetapi dibenarkan untuk jarak yang lebih besar antara pencetak dan komputer.

Antaramuka RS-232

Pencetak bersiri awal menggunakan antara muka komputer yang disebut "RS-232." Ia mempunyai skema pendawaian sederhana yang membolehkan kabel murah; kadar data untuk antara muka biasanya berkisar antara 110 hingga 19,200 bit sesaat. Soket "COM1" dan "COM2" yang terdapat pada PC sesuai dengan kabel pencetak bersiri dan menggunakan standard RS-232. Pada tahun 2012, anda masih dapat menemui soket ini pada beberapa model PC desktop baru, walaupun hanya sedikit pencetak dan peranti lain yang menggunakan jenis muka siri ini.

Pengkabelan

Pencetak bersiri menggunakan kabel pelbagai wayar yang dilengkapi dengan penyambung miniatur jenis "D" sembilan atau 25-pin. Kabel mempunyai satu pasang wayar untuk dihantar dan yang lain untuk menerima, ditambah kabel elektrik dan kabel isyarat data. Kerana antara muka bersiri hanya menggunakan dua wayar untuk membawa data masing-masing, ia menghantar data sedikit demi sedikit; dokumen bercetak menjadi aliran satu dan sifar dalam satu fail. Ini berbeza dengan antara muka selari, yang membawa lapan atau lebih bit pada satu masa, tetapi yang memerlukan lebih banyak wayar, menambah kos dan kerumitan kabel.

Tetapan

Sebelum menggunakan pencetak bersiri untuk pertama kalinya, anda mesti memastikan bahawa pencetak dan PC mempunyai tetapan yang sama. Sekiranya pencetak dan komputer anda disetel secara berbeza, antarmuka tidak segerak. Antaramuka bersiri mempunyai dua tetapan utama, kelajuan dan pariti, yang berbeza antara peranti yang berbeza. Kelajuan hanyalah kadar di mana antara muka menghantar data; parity adalah bit data tambahan yang digunakan antara muka untuk memastikan data yang diterima betul. Contohnya, bit pariti "genap" adalah "1" apabila lapan bit sebelumnya mempunyai bilangan ganjil "1" s, dan "0" apabila bit mempunyai bilangan genap "1" s. Sebilangan besar pencetak berfungsi dengan baik pada kelajuan 9,600 atau 19,200 bit sesaat dan paritas jarang penting selagi komputer sesuai dengan pencetak.

USB

Sebilangan besar syarikat pencetak telah menurunkan antara muka siri selari tradisional dan RS-232 yang menyokong standard Universal Serial Bus yang lebih baru. USB mempunyai kelajuan hingga ratusan juta bit sesaat dan menampung pelbagai jenis peranti. Walaupun secara teknikalnya adalah antara muka bersiri, memancarkan satu bit pada satu masa, ia jauh lebih pantas daripada kabel pencetak selari yang digunakan sebelum tahun 2000. Kabel USB lebih sederhana daripada kabel RS-232, dan kerana ia juga secara automatik menguruskan tetapan datanya sendiri , memasang pencetak USB adalah proses mudah yang hanya melibatkan pemasangan kabel.