Cara Melaraskan Warna RGB di Photoshop

Perisian grafik Adobe Photoshop merangkumi ciri penyuntingan dan manipulasi gambar lanjutan untuk mengubah dan meningkatkan warna pada gambar, grafik dan ilustrasi anda. Untuk menyesuaikan saluran warna RGB - Merah, Hijau dan Biru untuk gambar di Photoshop, gunakan alat pengadun saluran warna program. Pengadun ini membolehkan anda mengubah setiap saluran warna RGB untuk mengubah warna gambar.

1

Lancarkan Adobe Photoshop. Buka gambar di mana anda ingin menyesuaikan warna RGB.

2

Klik pilihan "Komposit" di panel "Saluran" di sebelah tetingkap program Photoshop.

3

Klik butang "Channel Mixer" dengan ikon titik warna yang bertindih di panel "Penyesuaian".

4

Klik pada saluran output Merah, Hijau atau Biru di menu "Saluran Keluaran" di dalam panel "Penyesuaian". Memilih saluran output menetapkan kawalan gelangsar untuk saluran yang dipilih menjadi 100 peratus dan kawalan gelangsar untuk semua saluran lain menjadi 0 peratus; sebagai contoh, memilih "Biru" hanya akan menunjukkan saluran warna biru.

5

Seret kawalan gelangsar ke kiri atau kanan untuk menukar tahap warna untuk saluran yang dipilih. Photoshop melihat perubahan pada gambar di panel utama. Setelah anda puas dengan level warna untuk saluran yang dipilih, klik pada saluran output lain di menu "Saluran Output" di panel "Penyesuaian". Sekali lagi, seret kawalan gelangsar untuk mengubah tahap warna saluran. Ulangi prosedur ini untuk ketiga saluran warna R, G dan B sehingga anda mencapai tahap warna yang dikehendaki dalam gambar.

6

Klik "Fail" diikuti dengan "Simpan" untuk menyimpan gambar yang diedit.