Cara Membersihkan Nozel Kepala Cetak Brother

Pencetak Brother yang menggunakan teknologi inkjet, seperti pencetak jet dakwat lain, cenderung tersumbat. Penyumbatan berlaku apabila tinta di dalam kepala cetak kering, meninggalkan simpanan pepejal dakwat yang menyumbat lubang kecil di mana tinta disembur ke atas kertas. Untuk melihat apakah anda mempunyai muncung yang tersumbat, cetak Lembaran Pemeriksaan Kualiti Cetakan; jika muncung tersumbat, bersihkan kepala cetak, kemudian cetak semula lembar semak untuk memastikannya bersih.

Mencetak Helaian Cetak Kualiti Cetak pada Pencetak Tanpa Skrin Sentuh

1

Tekan butang "Dakwat" pada panel kawalan pencetak anda. Sekiranya tidak mempunyai butang "Tinta", tekan kekunci "Menu", gunakan anak panah atas atau bawah untuk menatal ke pilihan "Tinta", dan kemudian tekan butang "OK".

2

Gunakan anak panah atas atau bawah untuk menatal ke "Uji Cetak," dan kemudian tekan kekunci "OK" untuk memilihnya.

3

Gunakan anak panah atas atau bawah untuk menatal ke "Kualiti Cetakan", kemudian pilih dengan kekunci "OK".

4

Tekan kekunci berlabel "Mula Warna." Tunggu helaian dicetak.

5

Lihat lembaran untuk mengetahui jurang dalam corak ujian. Sekiranya ada, kepala cetak anda perlu dibersihkan.

Mencetak Helaian Cetak Kualiti Cetak pada Pencetak Dengan Skrin Sentuh

1

Sentuh butang "Dakwat" di skrin sentuh. Sekiranya pencetak anda mempunyai penunjuk dakwat yang mengandungi sebilangan bar berwarna dan bukannya butang Tinta, sentuh penunjuk dakwat.

2

Sentuh pilihan "Uji Cetak".

3

Sentuh pilihan "Kualiti Cetakan".

4

Tekan kekunci keras yang berlabel "Mula Warna," dan kemudian tunggu helaian dicetak.

5

Semak helaian semak. Sekiranya anda melihat terdapat jurang atau kawasan yang sebahagiannya dipenuhi dalam corak ujian, kepala cetak anda perlu dibersihkan.

Pembersihan muncung pada Pencetak Dengan Skrin Sentuh

1

Ketik butang "Tinta" skrin sentuh atau penunjuk dakwat.

2

Sentuh pilihan "Membersihkan".

3

Sentuh "Hitam", "Warna" atau "Semua" untuk membersihkan muncung hitam, muncung warna tunggal atau keempat-empat muncung.

4

Tunggu pencetak selesai membersihkan kepala cetak. Setelah selesai, ia kembali ke mod Siap di mana anda boleh mencetak atau menghasilkan Lembaran Pemeriksa Kualiti Cetakan untuk melihat apakah pembersihan itu berjaya. Sekiranya tidak, ulangi proses ini tiga kali lagi.

Pembersihan muncung pada Pencetak Tanpa Skrin Sentuh

1

Tekan kekunci "Dakwat" pencetak anda. Sekiranya tidak memilikinya, tekan kekunci "Menu", tatal ke pilihan "Tinta" dengan anak panah atas atau bawah, dan kemudian tekan "OK."

2

Tatal dengan kekunci anak panah ke atas atau ke bawah ke pilihan "Membersihkan", dan kemudian tekan kekunci "OK" untuk mengaktifkannya.

3

Gunakan kekunci anak panah atas atau bawah untuk memilih sama ada anda mahu membersihkan kepala cetak "Hitam", satu warna "Warna" atau "Semua", dan kemudian tekan kekunci "OK" untuk memulakan proses.

4

Benarkan pencetak membersihkan kepala cetak dan kembali ke keadaan Siap. Anda kini boleh menghasilkan Lembaran Pemeriksaan Kualiti Cetakan untuk memeriksa kesan proses pembersihan. Sekiranya kepala cetak masih tidak bersih, Brother mengesyorkan agar anda membersihkannya sekurang-kurangnya tiga kali lagi.