Mengapa Teks Saya Diserlahkan di InDesign?

Adobe InDesign menggunakan penyorotan untuk memberi anda maklumat mengenai status teks anda dan memberi amaran kepada anda mengenai masalah yang harus anda selesaikan. Dalam beberapa keadaan, aplikasi tersebut menggunakan teks yang disoroti atas permintaan anda; pada yang lain, ia melakukannya mengikut peraturan dalaman yang mencetuskan amaran pengguna. Sebilangan sorotan ini mewakili keadaan sementara. Yang lain berterusan sehingga anda campur tangan untuk menyelesaikan masalah. Di mana sahaja mereka muncul, mereka patut mendapat perhatian anda.

Pemilihan

Setelah anda menaip, tampal atau letakkan teks ke dalam dokumen Adobe InDesign, anda boleh menggunakan pilihan untuk menentukan bahagian mana yang ingin anda gayakan atau edit. Apabila anda menyeret alat Teks melalui teks untuk memilihnya, Adobe InDesign menyoroti watak yang terdapat dalam julat tipografi yang anda pilih. Anda juga boleh mengklik dua kali, tiga, atau empat kali ganda untuk membuat pilihan yang terbatas pada kata, ayat atau perenggan. Sorotan pilihan akan hilang ketika anda menghapus pilihan, membuat pilihan lain dalam bingkai teks yang sama, memilih objek lain dalam dokumen anda atau menavigasi ke halaman lain.

Cari / Tukar

Fungsi Cari / Ubah Adobe InDesign mencari teks berdasarkan apa yang tertulis, bagaimana ia digayakan atau keduanya. Sama ada anda perlu mengganti setiap contoh satu frasa dengan yang lain, membuat perkataan tebal di mana sahaja ia muncul atau mencari contoh pertama atau terakhir nama dalam dokumen anda, anda memasukkan kriteria carian ke dalam kotak dialog Cari / Ubah dan klik pada Butang Cari ". Adobe InDesign menavigasi ke contoh pertama carian anda yang berlaku dan menyoroti teks untuk menunjukkan lokasinya. Sekiranya anda juga memasukkan kriteria Ubah, anda boleh mengklik butang "Ubah" untuk mengubah teks yang dijumpai. Seperti pilihan teks yang anda buat dengan tangan, sorotan Cari / Ubah hilang apabila anda memilih julat atau objek teks yang lain.

Jenis Huruf Hilang

Sekiranya anda membuka dokumen Adobe InDesign dan menemui teks yang kelihatan seperti anda menyeret pen penanda merah jambu melaluinya, itu adalah cara InDesign untuk memberi amaran kepada anda bahawa fail anda menggunakan perisian fon yang tidak tersedia di komputer anda. Sama ada jenis huruf tidak ada kerana anda tidak mempunyai salinannya atau kerana anda menggunakan variasi dengan nama lain, InDesign menandakan teks untuk memberi amaran kepada anda mengenai masalah tersebut. Anda boleh menggunakan Cari / Ubah untuk mencari semua teks yang memerlukan perhatian atau menatal dokumen anda dan membuat perubahan dengan tangan. Perhatikan bahawa InDesign juga memaparkan amaran "jenis huruf yang hilang" semasa anda membuka fail.

Keadaan Tipografi Lain

Pilihan Adobe InDesign memungkinkan anda memberitahu program untuk menonjolkan jenis di bawah syarat yang memenuhi syarat berdasarkan tanda hubung, justifikasi, peraturan bersama dan penggunaan OpenType. Sekiranya anda menghidupkan amaran visual ini, InDesign menyoroti teks yang melanggar peraturan gaya-jenis yang anda tetapkan. Sebagai contoh, jika anda menyediakan helaian gaya di mana anda menghalang baris perenggan daripada melintasi lajur atau sempadan halaman, kemudian terapkan gaya dalam kotak teks yang terlalu kecil atau terlalu sempit untuk menahan perenggan panjang, program ini menyoroti teks untuk menunjukkan pengecualian kepada anda.