Bagaimana Melakukan Reset Keras pada iPad Tanpa Kabel

Pada iPad Apple, tetapan semula keras atau but semula akan mengembalikan peranti ke keadaan lalai kilang, seperti ketika anda pertama kali mendapatkannya. Apple menawarkan dua kaedah untuk menetapkan semula iPad dengan keras tanpa memerlukan kabel. Kaedah pertama memerlukan kod akses atau PIN iPad. Untuk yang kedua, anda mesti log masuk ke akaun iCloud anda.

Tetapan Semula dan Sandaran Keras

Apabila anda menghidupkan semula iPad dengan sukar, proses tersebut akan membuang semua aplikasi yang anda pasang di iPad anda serta muzik, foto, kenalan dan maklumat peribadi lain. Ini kadang-kadang diperlukan untuk menyelesaikan masalah teruk pada perkakasan atau perisian. Alasan lain untuk menetapkan semula iPad dengan keras adalah menyediakan peranti sebelum anda menjualnya atau memberikannya kepada seseorang, sehingga privasi anda dilindungi. Sekiranya anda ingin menyimpan iPad, ketahuilah bahawa melainkan jika anda telah melakukan sandaran ke iTunes atau iCloud dan memulihkan sandaran itu, semua maklumat peribadi anda akan hilang dari iPad. Lakukan backup sekali-sekala untuk menyimpan data anda sekiranya berlaku. Walau bagaimanapun, jika iPad anda mempunyai masalah perisian yang teruk, jangan buat sandaran sebelum menetapkan semula. Apabila anda memulihkan iPad dari sandaran, masalahnya mungkin masih ada.

Menggunakan PIN untuk Tetapkan Semula

Hidupkan iPad dan masukkan kod laluan anda, jika perlu. Ketuk aplikasi "Tetapan", pilih "Umum", dan kemudian tatal ke bawah layar dan ketuk "Setel Ulang". Pada layar "Reset", ketuk "Hapus Semua Kandungan dan Tetapan." Masukkan kod laluan anda sekali lagi jika iPad anda memintanya. Ketuk "Ya" ketika proses penetapan semula meminta anda mengesahkan bahawa anda ingin menghapus semua maklumat anda. IPad memerlukan beberapa minit untuk menghapus semua data anda. Setelah selesai, ia akan memberi ucapan iOS untuk pengguna baru. Anda mungkin mematikan peranti pada ketika ini.

PIN Tidak Ada

Pada Mac, PC atau peranti mudah alih selain iPad anda, mulakan penyemak imbas web. Pergi ke alamat web, www.icloud.com dan log masuk dengan ID dan kata laluan Apple anda. Apabila anda log masuk, klik ikon "Cari iPhone". Perisian iCloud mencari semua peranti yang didaftarkan ke akaun iCloud dan memaparkan senarai. Pilih iPad anda. Akaun iCloud memaparkan beberapa pilihan termasuk "Mainkan Suara", "Mod Hilang" dan "Padam iPad." Klik "Padam iPad." Akaun iCloud mungkin meminta anda memasukkan kata laluan masuk sekali lagi atau maklumat keselamatan lain. Sekiranya iPad dalam talian, ia akan segera dipadamkan. Sekiranya di luar talian, ia akan terpadam sebaik sahaja menyambung semula ke internet.

Untuk iPad yang Dicuri

Anda boleh menggunakan ciri "Cari iPhone saya" iCloud untuk mencari iPad yang hilang. Apabila anda mengklik butang "Mainkan Suara", dan iPad berada dalam talian, ia memainkan suara yang kuat untuk membantu anda mengesannya atau menarik perhatian seseorang yang berdekatan. "Cari iPhone saya" juga dapat mengirim pesan ke perangkat, sehingga orang yang menemukannya dapat menghubungi anda. Sekiranya iPad dicuri, gunakan pilihan "Padam iPad" untuk melindungi maklumat peribadi anda.