Kelebihan & Kekurangan Kerjasama di Tempat Kerja

Usaha kolaboratif di tempat kerja boleh membawa kepada pendekatan inovatif untuk projek, proses baru untuk menyelesaikan tugas-tugas utama dan berkongsi idea mengenai pelbagai tanggungjawab. Namun, seperti proses pejabat yang lain, terdapat kelebihan dan kekurangan kerjasama di tempat kerja. Memahami kebaikan dan keburukan ini banyak membantu mengatasi konflik yang mungkin timbul akibatnya.

Kelebihan: Pembahagian Tenaga Kerja yang Lebih Baik

Salah satu kelebihan usaha kolaboratif di tempat kerja adalah cara kerja dibahagikan. Apabila lebih dari satu orang terlibat dalam menyelesaikan tugas tertentu, terutama ketika ia merupakan projek besar, sangat membantu setiap orang untuk mempunyai sebahagian kecil tanggungjawab untuk memastikan sesuatu selesai berbanding dengan memuatkan satu atau dua orang dengan terlalu banyak pekerjaan yang harus diselesaikan tugas.

Kekurangan: Terlalu Banyak Pemimpin Faux

Apabila anda mempunyai kumpulan kolaboratif, anda kadang-kadang mungkin mempunyai terlalu banyak orang yang berusaha untuk memimpin kumpulan itu, dan tidak cukup ahli yang sanggup mengambil tempat duduk belakang dan hanya melakukan apa yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas. Kerelaan ini kemudiannya dapat mengalir ke kawasan lain dalam persekitaran kerja, menyebabkan lebih banyak ketegangan di kalangan kakitangan yang lain, termasuk yang mungkin tidak terlibat dalam usaha kolaborasi.

Kelebihan: Input Kreatif yang Lebih Hebat

Apabila anda mempunyai orang yang berbeza berkolaborasi dalam projek, anda akan mendapat input kreatif yang lebih baik. Anda dapat memanfaatkan gabungan kreatif beberapa pekerja dalam satu kumpulan. Pengumpulan idea yang berbeza, pendekatan untuk projek dan percambahan idea dapat memacu hasil inovatif yang seterusnya dapat meningkatkan keterlihatan dan kualiti produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat anda.

Kekurangan: Konflik dalam Gaya Kerja

Apabila anda mengumpulkan orang yang berlainan untuk berkolaborasi dalam satu projek atau sekumpulan tanggungjawab, mungkin terdapat konflik dalam gaya kerja individu dalam kumpulan. Ini adalah salah satu aspek kolaborasi yang negatif kerana dapat menahan kemajuan dalam menyelesaikan pekerjaan yang ada, sementara anggota pasukan malah mengatasi konflik yang disebabkan oleh cara berbeza yang dilakukan oleh anggota pasukan untuk bekerja.

Kelebihan: Peningkatan Semangat Pekerja

Mempunyai pekerja berkolaborasi juga memberi kesan positif terhadap semangat mereka. Semasa pekerja bekerjasama untuk mencapai tujuan, mereka dapat meraikan kejayaan mereka secara individu dan kumpulan, dan ini dapat menyebabkan mereka mempunyai pandangan yang lebih positif mengenai pekerjaan dan anggota pasukan mereka. Pada gilirannya, ini juga dapat membina kepercayaan di antara rakan sekerja kerana setiap anggota menyumbang kepada pencapaian pasukan.

Kekurangan: Kekurangan Kepercayaan Di Kalangan Anggota Pasukan

Untuk bekerja dengan berkesan, pekerja dalam satu pasukan perlu saling mempercayai. Forbes menyatakan bahawa kepercayaan dapat cepat terhakis jika ahli pasukan tunggal tidak menurunkan berat badan mereka. Kerana kerja itu bersifat kolaboratif, seorang pekerja yang ketinggalan tarikh akhir atau tidak menyelesaikan tugas yang ditugaskan dapat memberi kesan negatif kepada kerja seluruh pasukan. Ini boleh menyebabkan kekecewaan dan kurangnya kepercayaan terhadap pekerja lain, mengurangkan keberkesanan pekerjaan mereka dan menimbulkan ketegangan di tempat kerja.

Walaupun kekurangan kepercayaan adalah salah satu kelemahan kolaborasi, pengurusan pasukan yang teliti dapat membantu mencegahnya. Pemimpin pasukan dapat menetapkan harapan yang jelas untuk kumpulan secara keseluruhan, kemudian menggariskan harapan khusus untuk setiap ahli kumpulan, termasuk tarikh akhir. Menggunakan tonggak boleh membantu setiap ahli pasukan bertanggungjawab dan bertugas. Dengan setiap ahli pasukan bertanggungjawab atas bahagian kerja mereka, pasukan dapat bekerja secara produktif secara keseluruhan dan anggota pasukan dapat menjaga rasa saling percaya.