Cara Menonjolkan Kejujuran di Tempat Kerja

Kejujuran di tempat kerja mendorong rasa percaya di antara pekerja, syarikat dan masyarakat. Gaya kepemimpinan dan persekitaran di tempat kerja sering mempengaruhi tahap kejujuran yang ditunjukkan oleh pekerja di tempat kerja. Perubahan pada cara syarikat dijalankan dapat membantu menonjolkan dan mendorong kejujuran dari kakitangan anda.

Nilai Syarikat

Nilai syarikat menetapkan tahap untuk nilai yang ditunjukkan oleh pekerja. Tulis pernyataan visi yang menyoroti nilai-nilai yang anda mahukan oleh pekerja anda. Sekiranya kejujuran adalah tujuan utama anda, fokuslah pada pernyataan tersebut. Semasa anda mengambil pekerja, tekankan nilai yang anda berikan pada kejujuran. Walaupun anda tidak selalu dapat menilai kejujuran dan nilai-nilai lain semasa wawancara, lakukan yang terbaik untuk mengetahui bagaimana setiap calon menghargai kejujuran. Semasa memeriksa rujukan, tanyakan tentang kejujuran dan integriti yang berkaitan dengan calon.

Komunikasi

Cara anda berkomunikasi dengan pekerja adalah kaedah lain untuk menonjolkan kejujuran. Menyimpan maklumat syarikat daripada pekerja membuat mereka merasa tidak mendapat maklumat dan menghilangkan semangat kejujuran di tempat kerja. Walaupun beberapa maklumat perlu dirahsiakan, biasakanlah kakitangan anda terus mengetahui operasi asas syarikat. Sebilangan besar pekerja menghargai ketelusan syarikat walaupun maklumat yang mereka terima adalah negatif. Sebagai contoh, pekerja biasanya ingin mengetahui sama ada syarikat itu berprestasi buruk daripada terus berada dalam kegelapan. Komunikasi yang jujur ​​mendorong pekerja untuk menunjukkan tahap kejujuran yang sama.

Budaya

Dengan mewujudkan budaya syarikat yang menghargai kejujuran berbanding perfeksionisme, anda menonjolkan kepentingan kejujuran. Sekiranya tempat kerja ditubuhkan untuk menghukum pekerja kerana mengambil risiko atau melakukan kesalahan, kemungkinan besar anda mempunyai anggota kakitangan yang menyembunyikan kebenaran atau tidak mengambil hak atas kesalahan mereka. Buat persekitaran yang selamat yang memberi kepercayaan kepada pekerja anda untuk menjalankan tugas mereka. Beri maklum balas tanpa membuat pekerja merasa dikucilkan sekiranya mereka melakukan kesalahan.

Contoh

Pemimpin dalam syarikat perlu mengamalkan kejujuran dengan pekerja untuk menetapkan nada yang betul. Sebelum memajukan seseorang ke jawatan kepemimpinan, bincangkan dengan orang itu tentang kepentingan kejujuran, baik dengan orang bawahannya dan atasannya. Periksa tindakan pemimpin terhadap apa yang dia katakan untuk memastikan mereka selaras. Cara lain untuk mendorong kejujuran adalah dengan menonjolkan pekerja yang menunjukkan kejujuran. Tunjukkan contoh agar kakitangan lain dapat mengenali dan menggunakannya sebagai role model.