Cara Menjalankan Perniagaan Stesen Minyak yang Berjaya

Audit stesen minyak Biro Banci AS melaporkan bahawa terdapat lebih dari 120,000 stesen di AS, dengan industri menunjukkan peningkatan yang beransur-ansur tetapi stabil. Industri yang berdaya saing ini tidak hanya memerlukan pemilik stesen untuk menangani pesaingnya, tetapi juga memerlukan pemilik untuk menangani cabaran kenaikan harga gas, kenaikan kos overhed dan aspek keselamatan.

1

Pastikan stesen minyak anda memenuhi keperluan tempatan, negeri dan persekutuan yang diperlukan. Hubungi pejabat Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan serantau dan pejabat Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS di kawasan anda untuk mendapatkan bantuan pematuhan. Berikan maklumat yang tepat mengenai stesen minyak anda kepada pegawai supaya mereka dapat membantu anda dengan lebih baik.

2

Tentukan waktu operasi anda dan buka dengan segera pada waktu yang dipilih. Elakkan buka lewat kerana ini akan menghalang pelanggan tetap ke lokasi anda.

3

Mengupah pekerja tepat waktu dan boleh dipercayai. Jadualkan pertukaran anda untuk memberikan liputan yang cukup untuk lalu lintas pelanggan stesen. Buat jadual supaya ada pengurus yang bertanggungjawab bekerja pada setiap shift.

4

Lakukan persediaan dengan kerap. Inventori jumlah tangki stesen anda, serta semua penjualan kaunter penjual, seperti rokok, loteri dan pesanan wang. Buat persediaan barang-barang ini pada akhir setiap shift.

5

Jalankan laporan daftar tunai pada akhir setiap shift. Kira wang di dalam laci, termasuk semua perubahan. Padankan jumlah laporan dengan penerimaan tunai dan laci untuk memastikan ketepatan.

6

Perhatikan jumlah peralihan pada lejar. Jalankan laporan komprehensif pada akhir setiap hari untuk tangki petrol, inventori penjualan dan daftar penerimaan. Sahkan jumlah anda dan masukkan semua jumlah penjualan ke dalam lejar anda. Nyatakan sebarang kerugian dan jumlah pengecutan. Deposit wang tunai stesen minyak setiap hari.

7

Menggalakkan keselamatan pekerja anda. Wajibkan pekerja daftar tunai menyimpan hanya sejumlah kecil wang tunai di dalam daftar mereka. Pasang peti simpanan di bawah daftar tunai untuk menyediakan lokasi yang mudah dan selamat bagi pekerja untuk menjatuhkan wang berlebihan. Kosongkan peti simpanan di akhir setiap shift dan sertakan lebihan wang tunai dalam simpanan bank harian.

8

Pasang kaca kalis pecah, sistem keselamatan dan kamera keselamatan untuk melindungi keselamatan pekerja dan pelanggan anda. Pertimbangkan sistem pintu elektronik untuk stesen minyak 24 jam di kawasan yang kurang selamat. Menjalin hubungan dengan pihak berkuasa polis tempatan. Minta pihak berkuasa membuat lawatan berkala ke stesen untuk membantu memastikan keselamatan.

9

Buat pesanan untuk inventori tepat pada masanya untuk memastikan stesen minyak sentiasa diisi dengan betul. Pertimbangkan masa pemprosesan dan kaedah penghantaran vendor anda semasa menyediakan pesanan anda. Periksa setiap penghantaran untuk ketepatan pada waktu ketibaan. Segera laporkan ketidaktepatan kepada vendor agar pembetulan tepat pada masanya dapat dilakukan.