Bagaimana Syarikat Menggunakan Spreadsheets?

Banyak syarikat menggunakan hamparan untuk menyimpan maklumat, tetapi mereka juga mempunyai fungsi lain yang berharga. Syarikat menggunakan hamparan untuk memodelkan dan memanipulasi kumpulan data, membuat visualisasi grafik, dan memberitahu perancangan masa depan, dan membuat keputusan. Dengan program spreadsheet yang popular seperti Microsoft Excel dan alternatif dari LibreOffice dan GoogleDocs, perniagaan dengan ukuran apa pun dapat menggunakan spreadsheet dengan baik.

Petua

Syarikat menggunakan hamparan untuk memodelkan dan memanipulasi kumpulan data, membuat visualisasi grafik, dan memberitahu perancangan masa depan, dan membuat keputusan.

Pemodelan Maklumat

Tujuan utama spreadsheet adalah penyimpanan dan pemodelan set data. Apa sahaja sektor perniagaan anda, anda mungkin akan mempunyai banyak maklumat yang berpotensi besar untuk anda. Spreadsheets model kewangan, statistik dan data berangka lain dalam sistem baris dan lajur. Setiap item data terkandung dalam satu sel dalam baris dan lajur ini.

Sel juga dapat berisi formula dan rujukan ke sel lain, sehingga spreadsheet dapat mencakup pengiraan yang diproses secara otomatis ketika nilai dalam sel diedit. Dalam pengertian ini, spreadsheet sentiasa dikemas kini apabila data baru ditambahkan.

Memanipulasi dan Menganalisis Data

Selain menyimpan dan memodelkan data, spreadsheet dapat memanipulasi dan menganalisis set data. Sebilangan besar program spreadsheet membolehkan pengguna memasukkan formula khusus, dengan pelbagai fungsi pratetap yang biasa digunakan juga tersedia. Fungsi-fungsi ini membolehkan anda menyusun set data anda pada nilai tertentu, atau menyaringnya, membiarkan anda mendapatkan analisis tertentu yang anda perlukan. Spreadsheet juga menyediakan pemprosesan bersyarat, di mana nilai dalam satu sel bergantung pada hasil ujian bersyarat pada data.

Visualisasikan Data secara grafik

Program spreadsheet merangkumi alat untuk visualisasi data. Apabila anda mempunyai kumpulan data yang tersimpan dalam spreadsheet, Anda dapat menggunakan data ini sebagai dasar untuk paparan grafik seperti carta bar, grafik, dan carta pai, dengan berbagai pilihan grafik yang dapat anda edit untuk memenuhi kebutuhan anda sendiri. Carta ini dapat digunakan dalam pasukan pengurusan untuk mendapatkan gambaran mengenai data, dan juga untuk menyampaikan data ini sebagai bagian dari kegiatan persembahan dalam konteks korporat.

Maklumkan Proses Membuat Keputusan

Keupayaan untuk menganalisis dan menyajikan kumpulan data bermaksud bahawa spreadsheet digunakan oleh banyak syarikat untuk memberitahu proses membuat keputusan. Sebarang aktiviti perancangan masa depan yang berkesan semestinya perlu diberitahu dengan gambaran yang jelas mengenai masa kini dan masa lalu, hamparan tugas sesuai untuk membantu. Spreadsheets membolehkan anda melakukan pengukuran prestasi.

Sebagai contoh, dalam organisasi runcit atau perkhidmatan, anda dapat menggunakan data spreadsheet yang diubah menjadi carta palang untuk melihat sejauh mana prestasi perniagaan anda pada masa yang berlainan dalam setahun. Anda juga boleh melakukan analisis spekulatif, misalnya, menganggarkan unjuran penjualan dan mengira kesan yang akan berlaku terhadap perniagaan ini secara keseluruhan.