Cara Menghidupkan Pad Pelacak Dalaman untuk MacBook Kembali Hidup

Sekiranya perniagaan anda menyediakan MacBook kepada pekerjanya, anda kadang-kadang mungkin menerima aduan dari pengguna yang trackpadnya telah dimatikan. Ini berlaku apabila pengguna lain mengkonfigurasi MacBook untuk menggunakan sistem penunjuk alternatif seperti Kekunci Tetikus. Hidupkan pad jejak dalaman dengan melumpuhkan Kekunci Tetikus dan mengeluarkan semua peranti penunjuk luaran. Setelah melakukan ini, anda dapat mencegah MacBook menonaktifkan trackpad dengan menyesuaikan tetapan dalam menu Preferensi Sistem.

Aktifkan Trackpad

1

Putuskan sambungan tetikus luaran atau peranti penunjuk lain yang disambungkan ke MacBook. Sekiranya tidak ada alat penunjuk yang disambungkan, teruskan ke langkah seterusnya.

2

Ketuk kekunci "Opsyen" pada MacBook lima kali untuk mematikan Kekunci Tetikus. Sekiranya anda masih tidak dapat menggunakan pad jejak, pintasan papan kekunci untuk mengaktifkan dan mematikan Kekunci Tetikus tidak aktif. Teruskan ke langkah seterusnya.

3

Gunakan papan kekunci berangka untuk menggerakkan penunjuk tetikus dan ketuk kekunci "5" untuk memilih item. Klik logo Apple di bahagian atas skrin dan pilih "Keutamaan Sistem." Klik ikon "Akses Sejagat". Pilih tab berlabel "Mouse & Trackpad". Kosongkan tanda centang dari kotak berlabel "Kekunci Tetikus." Sekiranya kotak itu sudah kosong, pengguna lain di perniagaan anda log masuk ke komputer dan telah mengaktifkan Kekunci Tetikus. Letakkan tanda centang di kotak "Kekunci Tetikus" dan kemudian hapus centang. Anda kini harus mempunyai kawalan pada trackpad.

Pastikan Trackpad Aktif

1

Klik logo Apple di bahagian atas skrin dan pilih "Keutamaan Sistem."

2

Klik ikon "Akses Sejagat".

3

Pilih tab "Mouse & Trackpad".

4

Klik butang "Trackpad Options" di bahagian bawah tetingkap.

5

Kosongkan tanda centang dari kotak yang diawali dengan "Abaikan Trackpad Built-in" di bahagian bawah tetingkap agar MacBook tidak lagi mematikan pad jejak ketika peranti penunjuk luaran disambungkan atau apabila Kekunci Tetikus diaktifkan.