Bagaimana 501 (c) (3) Juga Dikecualikan Cukai Jualan?

Sebilangan besar orang tahu bahawa organisasi yang diklasifikasikan oleh IRS sebagai 501 (c) (3) dikecualikan daripada membayar cukai atas pendapatannya. Dalam kebanyakan kes, penyumbang organisasi ini juga menerima potongan cukai untuk sumbangan yang mereka buat. Tetapi, peraturan pengecualian mulai berubah ketika berkaitan dengan cukai penjualan negara dan pengecualian yang diberikan kepada organisasi nirlaba. Bergantung pada tempat organisasi anda berada dan spesifik peraturan negeri anda, organisasi anda mungkin dapat menjimatkan banyak wang dengan juga mendapat pengecualian cukai jualan bukan untung.

Status Pengecualian Cukai Ditentukan

Sebilangan besar organisasi amal mendaftar dengan IRS dan memohon status bebas cukai sehingga mereka tidak perlu membayar cukai atas pendapatan mereka. Status pengecualian cukai atas pendapatan ini juga dihormati oleh negeri-negeri. Walau bagaimanapun, status bukan untung hanya wujud di peringkat negeri dan organisasi mesti memfailkannya secara berasingan sebagai tambahan kepada status pengecualian cukai yang mereka terima dari kerajaan persekutuan. Nombor pengenalan juga membingungkan. Nombor pengenalan cukai persekutuan organisasi atau EIN digunakan untuk mengenal pasti organisasi di Amerika Syarikat. Bagaimanapun numbe dikecualikan cukai r dikeluarkan di peringkat negeri dan digunakan pada borang untuk menunjukkan bahawa organisasi anda adalah dikecualikan daripada cukai jualan negeri.

Cukai Jualan Diatur oleh Negeri

Cukai penjualan adalah cukai yang ditadbir oleh dan dibayar kepada setiap negeri biasanya pada titik penjualan barang kena cukai yang dibeli. Setiap negeri mengenakan kadar cukai penjualan mereka sendiri dan beberapa negeri bahkan tidak mempunyai cukai penjualan. Sebagai lanjutan dari cuti yang diberikan kepada organisasi amal oleh kerajaan persekutuan, banyak negeri menawarkan pengecualian kepada organisasi nirlaba sehingga mereka juga tidak perlu membayar cukai atas barang yang mereka beli, sehingga menjimatkan banyak wang. Walau bagaimanapun, pembelian mesti dilakukan secara khusus untuk tujuan pengecualian organisasi.

Memohon Status Pengecualian Cukai Negeri

Sebilangan besar negeri memerlukan organisasi memohon status pengecualian cukai negeri dari jabatan hasil negeri mereka. Beberapa negeri mengeluarkan sijil bebas cukai yang mesti diperbaharui secara berkala, mengesahkan status persekutuan organisasi yang berterusan sebagai 501 (c) (3). Apabila memohon pada awalnya, organisasi mesti mengisi permohonan negara yang diperlukan dan menyertakan salinan surat penentuan pengecualian yang dikeluarkan oleh IRS mereka. Beberapa negeri juga mungkin memerlukan salinan Sijil Pemerbadanan, undang-undang kecil anda dan penyata kewangan.

Menggunakan Status Pengecualian Cukai Anda

Semasa membuat pembelian untuk organisasi bukan untung, anda memerlukan salinan sijil pengecualian cukai yang dikeluarkan oleh negeri dan nombor bebas cukai anda. Penjual ingin mengesahkan status anda, supaya mereka dapat memastikan bahawa mereka tidak diharuskan memungut cukai atas pembelian anda. Biasanya, setiap negeri mempunyai borang atau Sijil Jualan yang harus anda isi dan kemukakan kepada penjual. Borang ini menyatakan bahawa anda mempunyai hak undang-undang untuk membeli produk tanpa membayar cukai. Borang harus disimpan dalam fail oleh vendor kerana mereka juga melindungi mereka dari kewajiban memungut cukai. Sekiranya vendor enggan menghormati pengecualian cukai penjualan, minta dari mereka permohonan Penyerahan Hak untuk Mengembalikan Wang. Ini membolehkan anda meminta pengembalian cukai yang diambil oleh peruncit dari organisasi anda secara langsung dari negeri.

Pengecualian Bukan untuk Semua Orang

Walaupun organisasi bukan untung anda mungkin menerima pengecualian dari pendapatan persekutuan dan cukai penjualan negeri, anda mungkin masih perlu memungut cukai penjualan dari konstituen anda jika anda menjual barang untuk mengumpulkan dana. Beberapa negeri mungkin mempunyai had ambang pada jumlah hari yang anda lakukan dalam penjualan atau jumlah hasil yang dijana yang digunakan untuk menentukan apakah cukai penjualan mesti dikumpulkan dan dilaporkan. Organisasi harus selalu mengesahkan peraturan dengan jabatan hasil negeri mereka.