Kelebihan & Kekurangan Insurans

Beberapa polisi insurans diperlukan untuk perniagaan, dan yang lain adalah pilihan. Sesiapa yang mengupah pekerja memerlukan polisi pampasan pekerja, misalnya, sementara polisi liabiliti perniagaan atau tanggungjawab profesional hanya mungkin diperlukan oleh syarikat dalam industri tertentu. Walaupun tidak diperlukan, ada kebaikan dan keburukan untuk memiliki insurans. Pemilik perniagaan perlu melihat potensi risiko untuk menentukan apakah faedahnya lebih besar daripada kerugian.

Kelebihan: Meliputi Harta Perniagaan

Sebilangan besar perniagaan mempunyai harta dan inventori perniagaan. Sekiranya terdapat kebakaran, rompakan atau jenis kemalangan lain yang menyebabkan kerosakan atau kehilangan harta benda perniagaan, polisi liabiliti am merangkumi perniagaan sehingga had polisi, menurut Front Range Insurance. Ia juga melindungi bangunan yang disewa perniagaan untuk operasi. Sekiranya tingkap etalase dipecah oleh perosak, kaca boleh dilindungi oleh polisi. Pemilik perniagaan harus membuat inventori aset yang menyeluruh termasuk komputer, perabot, bekalan dan inventori untuk mendapat liputan yang mencukupi.

Kekurangan: Menolak Tuntutan atau Membayar Dengan Perlahan

Terdapat banyak had insurans yang perlu dipertimbangkan. Kerana insurans perniagaan mengelirukan dengan banyak jenis polisi, tuntutan mungkin timbul bahawa polisi syarikat tidak dilindungi. Selain itu, banyak tuntutan memerlukan masa untuk diproses kerana syarikat insurans perlu menilai kerosakan dan menentukan perakaunan kerugian yang tepat. Masa dan tenaga yang diperlukan boleh mengecewakan dan berakhir dengan tidak baik bagi penuntut perniagaan, menurut Expansion Capital Group.

Pemilik perniagaan memerlukan ejen insurans perniagaan profesional yang berpengalaman dalam keperluan industri perniagaan untuk mengembangkan portfolio insurans yang memenuhi keperluan khusus dan had anggaran syarikat. Sebagai contoh, jika had harta tanah polisi adalah $ 20,000 tetapi perniagaan memerlukan $ 50,000 untuk menggantikan semuanya, perniagaan ini kurang diinsuranskan dan bertanggungjawab untuk jurang tersebut.

Kelebihan: Melindungi Terhadap Liabiliti

Perniagaan digugat kerana banyak perkara yang berbeza. Salah satu kelebihan insurans perniagaan adalah perlindungan dari banyak jenis tuntutan mahkamah. Pampasan pekerja merangkumi pekerja dari kecederaan atau penyakit di tempat kerja. Insurans liabiliti perniagaan melindungi perniagaan sekiranya pengguna tersinggung dan jatuh di pejabat atau terluka. Insurans liabiliti profesional seperti insurans penyelewengan perubatan melindungi profesional dari kesilapan yang boleh mengakibatkan kemudaratan kepada pelanggan. Banyak polisi insurans tidak hanya membayar penyelesaian kepada pihak yang cedera tetapi juga meliputi biaya undang-undang yang ditanggung oleh syarikat ketika bertengkar.

Kekurangan: Menambah Perbelanjaan

Pemilik perniagaan sentiasa memeriksa belanjawan dan mencari cara untuk menjimatkan wang. Insurans boleh mahal, terutama di industri tertentu di mana kecederaan pampasan pekerja adalah perkara biasa. Dasar perniagaan pembinaan lebih mahal daripada polisi pejabat perakaunan. Semasa perniagaan berkembang, ia harus mengkaji semula dasarnya untuk memastikan mereka memenuhi keperluan yang ada. Jika tidak, polisi mungkin tidak melindungi kerugian sepenuhnya, menjadikan perniagaan kurang diinsuranskan.

Kelebihan: Menggantikan Pendapatan

Salah satu kelebihan insurans adalah perlindungan perniagaan yang hilang. Ada kalanya operasi perniagaan mesti dihentikan kerana berlaku kerosakan, kebakaran, banjir atau bencana lain. Beberapa polisi perniagaan merangkumi pendapatan berdasarkan maklumat sejarah. Oleh itu, jika anda memperoleh pendapatan sebanyak $ 10,000 sebulan, polisi anda akan membayarnya sehingga had polisi semasa perniagaan anda ditutup.