Cara Memulakan Perniagaan Kecil Menjual Bahagian Komputer

Bahagian komputer merangkumi cip memori, cakera keras, kad flash, peranti simpanan luaran, monitor, kabel, peranti input dan pelbagai aksesori. Industri komputer sangat kompetitif, dengan pemain kecil dan mempunyai nama besar yang memenuhi permintaan besar di seluruh dunia. Anda boleh menjual bahagian komputer dari kedai fizikal, kedai e-dagang atau laman lelong. Penjual semula alat ganti, pengeluar komputer kecil dan pemilik yang mencari peningkatan pantas adalah beberapa bakal pelanggan anda. Memulakan perniagaan kecil memerlukan rancangan perniagaan dan pembiayaan yang mencukupi.

1

Anggarkan ukuran pasaran, menggunakan data statistik dari Biro Banci AS dan sumber industri. Jumlah pasaran yang dapat dialamatkan, yang merupakan sejagat pelanggan berpotensi, untuk bandar industri kecil akan berbeza dengan bandar kolej. Anda mungkin perlu menyimpan bahagian untuk komputer meja di satu pasar dan komputer riba di pasar yang lain.

2

Kenal pasti bakal pelanggan. Sekiranya anda bercadang untuk membeli dan menjual papan induk baru dan terpakai, modul memori dan bahagian lain, pelanggan anda kemungkinan besar adalah kebanyakan pengguna komputer yang mencari peningkatan mudah atau vendor komputer kecil yang memasang dan menjual komputer tersuai. Sekiranya anda merancang untuk menjual dan melayan komputer serta alat ganti, campuran pelanggan anda akan merangkumi isi rumah dan perniagaan.

3

Analisis pertandingan. Terdapat permintaan yang besar untuk komputer, tetapi juga tidak ada kekurangan pembekal. Mungkin terdapat beberapa kedai kecil dan besar yang menyediakan bahagian di pasaran anda, selain vendor dalam talian. Sekiranya beberapa vendor bersaing untuk pelanggan isi rumah, fokuskan perhatian anda kepada pasaran perusahaan kecil dan sederhana - broker harta tanah, doktor, sekolah tempatan dan pusat perubatan. Meningkatkan sistem yang ada biasanya merupakan pilihan yang lebih jimat daripada membeli sistem perkakasan dan perisian baru.

4

Pilih lokasi untuk kedai anda. Sekiranya anda memulai sebagai penjual semula dari rumah, rancang laman web e-dagang mudah carian yang menyenaraikan bahagian yang anda ada dan menyediakan borang kemasukan pesanan yang mudah digunakan. Sekiranya anda merancang untuk menjual alat ganti, komputer baru dan terpakai dan menyediakan perkhidmatan sokongan di kedai, cari kedai yang berhampiran dengan pasaran sasaran anda. Sebagai contoh, jika anda mensasarkan pasar perniagaan kecil, cari lokasi di gedung pejabat atau taman perniagaan.

5

Rancangkan pemasaran awal. Bergantung pada anggaran anda, melabur dalam iklan surat khabar, iklan dalam talian dan tempat radio untuk meningkatkan kesedaran pelanggan. Tindak lanjuti dengan hubungan peribadi, termasuk mengetuk pintu pejabat, menurunkan brosur di kawasan kejiranan, menghantar siaran akhbar ke kedai media tempatan, mempromosikan kedai secara agresif di blog dan media sosial, dan jaringan di acara komuniti yang dianjurkan oleh dewan tempatan perdagangan dan kumpulan perniagaan lain.

6

Urus kos dengan memulakan kecil. Lebih baik membangun reputasi untuk perkhidmatan dan kualiti pelanggan yang unggul dengan beberapa pelanggan sebelum membuat komitmen jangka panjang yang mahal. Sebagai contoh, jika anda memulakan dengan menaik taraf satu pejabat broker harta tanah di taman perniagaan, dia akan menjadi rujukan bagi broker, peguam dan profesional insurans lain di kawasan ini. Promosi dari mulut ke mulut tidak memerlukan apa-apa tetapi membawa perniagaan baru dan berulang.