Masalah Mac Dengan Membuka Dokumen Google

Walaupun sangat berguna untuk mengakses Google Docs ketika anda bekerja di antara beberapa mesin atau lokasi, jika anda tidak dapat mengakses dokumen, dokumen tersebut tidak berguna. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan mengakses Google Docs dari komputer Mac anda, langkah pertama adalah dengan mencoba mengubah tetapan atau syarat di mana anda mengaksesnya. Sekiranya langkah-langkah tersebut masih tidak menyelesaikan masalah, gunakan laman Bantuan Dokumen Google untuk menyelesaikan masalah dan melaporkan masalah anda.

Safari

Beberapa pengguna mengalami masalah ketika menggunakan penyemak imbas asli, Safari, dengan Google Docs. Masalahnya termasuk ketidakupayaan untuk membuka dokumen, dan mungkin disertakan dengan mesej ralat yang mengatakan bahawa Google Docs tidak dapat mencari pelayan. Sebagai langkah penyelesaian masalah awal, pastikan Javascript diaktifkan di penyemak imbas anda dengan memilih menu Safari, memilih "Preferences" dan kemudian memastikan bahawa kotak centang Javascript dicentang.

Kosongkan Cache dan Kuki

Menurut Google, penyelesaian yang mungkin berlaku untuk masalah ini adalah membersihkan cache dan kuki penyemak imbas. Sekiranya anda mempunyai Safari, anda boleh melakukannya dengan memilih menu Safari dan kemudian memilih "Reset Safari." Pada skrin seterusnya, klik "Buang semua data laman web." Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas lain, menetapkan semula cache dan kuki anda juga dapat membantu masalah dengan Dokumen Google.

Pemalam Penyemak Imbas

Dalam beberapa kes, pemalam yang anda tambahkan ke penyemak imbas anda - sama ada Safari, Firefox atau penyemak imbas lain - mungkin mengganggu Google Docs. Dalam kes ini, anda boleh melakukan penyetelan semula penyemak imbas anda untuk mendapatkannya kembali ke konfigurasi asalnya, atau anda boleh mencuba mematikan pemalam satu persatu untuk menentukan sama ada salah satu daripadanya menyebabkan masalah. Sekiranya anda baru-baru ini menambahkan plugin baru, cubalah melumpuhkannya terlebih dahulu dan kemudian cuba Google Docs sekali lagi. Sekiranya tidak berjaya, tetapkan semula penyemak imbas ke konfigurasi asalnya.

Kemas kini atau Tukar Penyemak Imbas

Sekiranya anda terus menghadapi masalah dengan Safari dan mengosongkan cache dan kuki tidak menyelesaikan masalah, anda mempunyai beberapa pilihan lain. Pertama, pastikan anda menggunakan Safari versi terbaru dengan mengklik menu Apple dan kemudian mengklik "Kemas kini Perisian." Sekiranya anda melihat pemberitahuan untuk kemas kini Safari di halaman berikutnya, ikuti arahan untuk mengemas kini penyemak imbas. Sekiranya itu tidak menyelesaikan masalah anda dengan Dokumen Google, pertimbangkan untuk memuat turun dan menggunakan penyemak imbas lain, seperti Google Chrome, Firefox atau penyemak imbas pilihan lain.