Kelebihan Kesatuan Pekerja untuk Organisasi

Pelekat bumper yang popular berbunyi: "Kesatuan - Orang-orang yang membawa anda hujung minggu." Kelebihan kesatuan pekerja kepada pekerja cukup jelas dari segi minggu kerja yang lebih pendek, keselamatan pekerjaan yang lebih baik, keadaan kerja yang lebih baik, dan gaji yang lebih baik. Walau bagaimanapun, kesatuan pekerja mempunyai beberapa faedah yang mengejutkan bagi majikan juga. Mereka berkisar pada produktiviti, keuntungan, kecekapan dan kestabilan keseluruhan.

Kelebihan Upah Piawai

Kontrak yang dimeterai antara kesatuan pekerja dan pengurusan biasanya menetapkan gaji yang akan diterima oleh pelbagai jenis pekerja. Upah ditetapkan mengikut jenis pekerjaan yang dilakukan, jumlah masa pekerja bersama syarikat itu, dan faktor-faktor lain yang dipersetujui di meja tawar-menawar. Kontrak, yang dikenali sebagai perjanjian tawar-menawar kolektif, juga menetapkan perincian kenaikan gaji dan jenis faedah yang akan diterima oleh pekerja, seperti insurans kesihatan dan waktu percutian.

Penyeragaman pakej gaji dan faedah sangat memudahkan keseluruhan tugas menguruskan gaji syarikat. Daripada terus merundingkan gaji dengan pekerja individu sepanjang tahun, perjanjian perundingan kolektif berfungsi untuk syarikat. Pekerja tidak perlu meminta kenaikan pangkat, dan penyelia tidak perlu meluangkan masa dari tugas mereka untuk menangani permintaan pekerja.

Mengurangkan Perolehan di Tempat Kerja

Majikan cenderung mendorong kadar perolehan yang rendah untuk mengelakkan gangguan dan perbelanjaan untuk mengambil dan melatih pekerja ganti yang baru. Kilang, gudang atau kemudahan perindustrian lain yang disatukan mungkin mempunyai kadar perolehan yang lebih rendah daripada rakannya yang tidak bersekutu.

Pekerja yang tergolong dalam kesatuan pekerja sering merasakan bahawa mereka mempunyai banyak kelebihan berbanding pekerja lain, jadi mereka mungkin berpuas hati untuk tinggal bersama majikan mereka sekarang untuk terus menikmati kelebihan tersebut. Panjang umur pekerja membawa kestabilan kepada kedua-dua pekerja dan syarikat tempat mereka bekerja.

Meningkatkan Produktiviti Pekerja

Menurut organisasi bukan untung, Jobs With Justice (JWJ), operasi bersatu melihat peningkatan besar dalam keseluruhan produktiviti, sebahagiannya sebagai keuntungan sampingan dari pengurangan perolehan pekerja. Pekerja yang paling berpengalaman tetap bekerja dan mengelakkan kesilapan pemula yang menurunkan produktiviti.

Sebagai contoh, JWJ menyatakan bahawa organisasi kesatuan di sektor hospital menyebabkan peningkatan produktiviti 16 peratus, sementara kilang pembuatan bersatu menyaksikan peningkatan 19 hingga 24 peratus, dan produktiviti sektor pembinaan meningkat 17 hingga 38 peratus.

Keselamatan dan Pematuhan

Pekerja yang bersekutu mempunyai pengaruh yang besar untuk mempengaruhi keadaan kerja dalam keadaan yang berpotensi berbahaya. Kesatuan pekerja biasanya menekankan agar pekerja tetap sihat dan bebas kecederaan Ini boleh bermaksud kadar kecederaan, ketidakhadiran dan pampasan pekerja yang lebih rendah dalam pekerjaan seperti pembinaan, operasi mesin, pengendali bahan kimia berbahaya, dan pekerjaan berisiko tinggi yang serupa.

Keselamatan yang dipertingkatkan adalah kebaikan bagi pekerja, jelas, tetapi juga memberi manfaat kepada majikan. Syarikat mendapat keuntungan dengan meningkatkan reputasi mereka mengenai kecederaan dan keselamatan pekerja dan menghindari denda, tuntutan mahkamah dan peningkatan pengawasan peraturan yang dapat terjadi akibat kecelakaan keselamatan. The Guardian melaporkan bahawa beberapa tempat kerja kesatuan mempunyai kadar kecederaan 50 peratus lebih rendah daripada norma industri.

Merumuskan Komunikasi Majikan-Pekerja

Kesepakatan kesatuan dapat mewujudkan garis komunikasi formal antara pekerja dan pengurusan yang menawarkan jalan dua arah yang berkesan untuk membangkitkan masalah dan menyelesaikan masalah.

SmartAsset, sebuah organisasi perkhidmatan kewangan, menyatakan bahawa komunikasi yang konsisten membolehkan keluhan pekerja disiarkan dan diselesaikan dengan cepat dan berkesan sebelum menjadi masalah yang boleh mempengaruhi semangat dan produktiviti di tempat kerja. Sebaliknya, pengurus yang berurusan dengan seseorang yang mereka anggap sebagai pekerja bermasalah diberikan garis panduan yang jelas untuk mengartikulasikan masalah, berkomunikasi penyelesaian, dan mendisiplinkan pekerja.

Kesatuan yang Sihat, Firma yang Sihat

Kesatuan mempunyai kepentingan penting dalam melindungi kesejahteraan pekerja dengan memastikan bahawa syarikat yang bermasalah kewangan mempunyai cara untuk terus beroperasi. Ini boleh bererti merundingkan perubahan dalam operasi - termasuk perubahan gaji - untuk menjimatkan wang syarikat dan mencegahnya daripada muflis. Dalam kes satu pengeluar paip di Wisconsin, ketika syarikat itu tidak lagi berdaya maju dari segi kewangan, tenaga kerja kesatuannya membeli syarikat itu secara langsung. Syarikat milik pekerja itu bertukar dan kini menjadi perniagaan yang berkembang maju.

Terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa syarikat bersatu sama menguntungkan, bahkan mungkin lebih daripada syarikat yang tidak bersatu. Walaupun terdapat banyak kisah kejayaan, juri masih memberi kesan jangka panjang kesatuan terhadap keuntungan keseluruhan.

Kelebihan kepada Pekerja

Sudah tentu, sama bermanfaatnya dengan kesatuan pekerja terhadap majikan, mereka juga menawarkan faedah besar kepada pekerja. Manfaat utamanya adalah gaji yang dirundingkan lebih tinggi dan tahap keselamatan pekerjaan yang tidak biasa dijumpai di kedai bukan pekerja.

Terdapat kelebihan lain juga:

  • Kesan pengganda: Pekerja di kilang bukan kesatuan pekerja atau kemudahan lain mempunyai suara kolektif yang terhad, tetapi penyertaan dalam kesatuan menyediakan platform yang lebih besar yang tidak hanya berkumandang di seluruh syarikat tetapi di seluruh industri, negeri dan negara. Kesatuan bekerja dengan berkesan untuk memastikan bahawa kebimbangan pekerja didengar di setiap peringkat pengurusan syarikat dan kekuatan politik.
  • Kesan limpahan: Kemenangan kesatuan mengenai upah dan faedah boleh memberi keuntungan lebih banyak daripada anggota kesatuan. Ingat pelekat bumper pada hujung minggu? Itulah faedah yang diberikan oleh kesatuan yang kini berlaku di seluruh ekonomi sebagai norma kerja.
  • Kehidupan selepas bersara: Anggota kesatuan cenderung menikmati pilihan persaraan yang dibiayai dengan lebih baik daripada banyak pekerja bukan kesatuan pekerja, terutamanya dari segi faedah pencen seumur hidup setelah bersara.

Kekurangan Kesatuan

Tidak semua orang peminat penyatuan. Aduan adalah perkara biasa di kalangan majikan dan pekerja. Antara kelemahan kesatuan pekerja yang sering disebut adalah:

  • Kos kepada pekerja: Anggota kesatuan biasanya membayar yuran untuk membiayai aktiviti kesatuan pekerja. Walaupun kesatuan membuat kes kenaikan gaji dan faedah lebih daripada menebus apa-apa yuran yang dinilai, tidak semua pekerja ingin mendapat potongan lain dari gaji mereka.
  • Kos untuk syarikat: Gaji dan faedah yang lebih tinggi berjumlah keseluruhan gaji yang lebih besar di syarikat bersatu. Sudah tentu, hujahnya mengatakan bahawa semakin banyak yang anda masukkan, semakin banyak anda keluar, tetapi tidak setiap pengurus menyokong falsafah ini.
  • Gangguan: Kesatuan mengatur mogok, kelambatan, kempen publisiti dan strategi lain yang boleh mengganggu operasi sehari-hari atau membuang syarikat dalam keadaan negatif. Banyak syarikat lebih suka mengesampingkan kemungkinan ketidakselesaan ini dengan memastikan kemudahan mereka bebas dari kesatuan.
  • Kehilangan Fleksibiliti: Bahagian keselamatan keselamatan yang disediakan oleh penyatuan adalah sukar bagi syarikat untuk melepaskan pekerja yang berprestasi rendah atau memajukan pekerja terbaiknya ke jawatan dan gaji yang lebih tinggi. Peraturan kesatuan mungkin memerlukan kemajuan seperti itu dibuat berdasarkan kekananan dan bukannya prestasi. Peraturan mungkin juga menyekat pekerja daripada melaksanakan tugas di luar perihal pekerjaan mereka, seterusnya membatasi fleksibiliti tempat kerja.
  • Hubungan Adversarial: Tidak semua tempat kerja menguruskan tugas yang baik untuk mengekalkan hubungan kerja yang baik antara kesatuan dan pengurusan. Ketika setiap keputusan ditantang, setiap perubahan ke tempat kerja ditolak, setiap permintaan ditolak, hasilnya dapat menjadi suasana beracun di tempat kerja yang sangat mempengaruhi moral situs dan prestasi keseluruhan.

Mungkin atas sebab-sebab ini, keanggotaan kesatuan telah menurun sejak beberapa dekad yang lalu. Walau bagaimanapun, kesatuan pekerja tetap berperanan kuat, aktif dan - dalam banyak kes - peranan positif dalam persekitaran tempat mereka beroperasi pada masa ini.