Cara Mengesan Pemalsuan Gaji

Hampir semua orang yang mempunyai komputer boleh mengubah cek gaji atau membuat cek palsu. Satu cincin jenayah Southeast Texas menunaikan cek gaji palsu bernilai $ 40,000 sebelum terperangkap pada tahun 2011, menurut ABC News. Pemeriksaan gaji yang berubah-ubah dan penipuan sering kali mempunyai tanda-tanda pemalsuan, tetapi palsu yang sangat baik mungkin memperbodohkan penyiasat yang paling berpengetahuan.

Tanda-tanda Penipuan Umum

Sebarang cek palsu boleh menghilangkan beberapa maklumat penting yang biasanya terdapat pada cek sebenar. Sebagai contoh, pemalsu mungkin telah menggunakan fon yang berbeza untuk nama pelanggan dan alamat syarikat. Cek palsu tidak mempunyai perforasi dan penipu boleh mencuba beberapa cek gaji dengan nombor cek yang sama. Penjenayah itu mungkin mempunyai cek gaji yang sebenar, tetapi cuba mencantumkan nombor untuk menulis dalam jumlah dolar yang lebih tinggi, yang meninggalkan noda atau perubahan warna, menurut Pusat Pemeriksaan Penipuan Nasional.

Bendera Merah Cek Gaji

Cek pembayaran gaji palsu menggunakan nombor rendah - 1001 hingga 1500 untuk akaun perniagaan - kerana artis penipuan pada amnya menggunakan akaun baru. Sebilangan besar cek gaji tidak meletakkan "gaji," "beban," atau "dividen" dalam baris memo kerana syarikat biasanya mempunyai jabatan yang berasingan untuk melaksanakan fungsi-fungsi ini, kata Pusat Penipuan Pemeriksaan Nasional. Syarikat jarang menggunakan mesin taip, jadi cek gaji mesti mempunyai nama seseorang yang dicetak oleh komputer.

Pengenalan

Juruwang harus meminta dua bentuk pengenalan diri sebelum membuat pembayaran cek gaji. Foto pada kad dan nama di cek sesuai dengan orang yang menguangkan cek. Syarikat harus berhati-hati sekiranya ada sesuatu yang berlaku. Sebagai contoh, banyak pencuri gaji cek tunai pada hujung minggu dan selepas waktu perniagaan perbankan kerana syarikat tidak dapat menguangkan cek sehingga hari perniagaan berikutnya.

Petua

Perniagaan harus memerintahkan pemeriksaan dengan ciri keselamatan, seperti tanda air, untuk mengelakkan pemalsuan. Sekiranya sekumpulan cek tidak tiba tepat waktu, perniagaan harus menghubungi pembekal kerana seseorang mungkin telah mencuri cek tersebut. Bagilah tugas penggajian sehingga tidak ada orang di syarikat yang terlalu banyak kuasa untuk memudahkan penipuan, dan hadkan bilangan orang yang diberi kuasa untuk menandatangani cek gaji. Seorang akauntan - yang juga tidak seharusnya menandatangani cek gaji - harus kerap memeriksa buku-buku tersebut untuk memastikan bahawa perbelanjaan buruh sebenar memenuhi jangkaan kos buruh.

Pada akhirnya, hanya memanggil bank atau syarikat untuk mengesahkan cek itu pasti dapat mengenal pasti cek gaji palsu.