Apa maksud SWOT dalam Pemasaran?

Anda mempunyai salinan "Guerilla Marketing" di rak anda, dan anda tahu bahawa tembaga tentera bukan satu-satunya yang terlibat dalam prinsip manuver dan prinsip ofensif; begitu juga pemasar. Oleh itu, apabila anda melihat bahawa pasukan pemasaran anda telah memasukkan "analisis SWOT" dalam senarai tugas yang harus anda lakukan, anda tidak benar-benar terkejut bahawa ia juga memancarkan tema ketenteraan. Anda tahu anda lebih baik memulakan latihan ini dengan mengetahui apa makna SWOT sebelum anda memulakan sebarang analisis. Tetapi satu catatan telah membuat anda sangat tertarik: "PS" yang bertanya sama ada anda ingin membidik analisis SWOT peribadi juga.

Selok-belokkan Definisi SWOT yang Dapat Diingati

Tidak seperti akronim lain, SWOT mudah diingat oleh kebanyakan orang. Mungkin kerana kata-kata itu sendiri memberi kekuatan: kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman - dan, lebih khusus lagi, latihan di mana anda menganalisis kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman perniagaan anda.

Pemilik perniagaan kecil pintar melakukan analisis SWOT setelah menyusun rancangan perniagaan mereka. Dan ada alasan yang sangat baik untuk ini: Analisis SWOT dalam pemasaran adalah latihan strategik yang dapat membantu anda mencapai tujuan dan objektif yang dikenal pasti dalam rancangan perniagaan anda. Sebenarnya, tujuan dan objektif ini harus menjadi perhatian utama semasa anda menyelesaikan analisis SWOT anda, walaupun anda harus menuliskannya di papan putih atau menampal perkataan pada kepingan kertas jumbo di dinding pejabat anda.

Salut Faedah Analisis SWOT

Sekiranya anda melakukan analisis SWOT dengan betul, ia boleh menjadi bintang utara perniagaan anda dengan:

 • Mendapatkan kelebihan daya saing anda dan membantu anda memanfaatkannya. Menilai potensi keuntungan anda. Mengingatkan anda untuk terus fokus pada masa depan. Menyiapkan perniagaan anda untuk menyesuaikan diri dengan perubahan. Menetapkan tahap pengembangan rancangan respons dan kemungkinan. * Memberi kejelasan dan fokus pada inisiatif pemasaran anda.
 • Di sinilah akronim yang senang diingat itu berguna, kerana analisis SWOT akan membantu anda:
 • Mainkan kekuatan anda. Kurangkan atau hilangkan kelemahan anda. Manfaatkan peluang. * Urus ancaman anda.

Orang tentera mungkin memberikan singkatan dengan istilah yang lebih kuat:

 • Bagaimana marshal anda akan setiap kekuatan? Bagaimana anda akan melemahkan setiap * kelemahan? * Bagaimana anda akan memanfaatkan setiap peluang? Bagaimana anda akan bertahan dari setiap ancaman *?

Ikuti Beberapa Prinsip SWOT Panduan

Untuk memanfaatkan dan memanfaatkan latihan yang penuh aksi ini, biarkan beberapa prinsip panduan membimbing usaha anda:

 • Jangan pergi sendiri. Analisis SWOT semestinya merupakan usaha berpasukan, termasuk idea-idea dari banyak orang dan terutama rakan-rakan anda yang paling dipercayai, "dalam-gelung". Walaupun benar bahawa tidak ada yang tahu perniagaan anda lebih baik daripada anda, itu juga benar bahawa pertukaran idea yang mengalir secara bebas akan menimbulkan idea yang mungkin tidak berlaku kepada anda.
 • Manfaatkan sepenuhnya sumbangan dengan melakukan analisis SWOT anda dari pejabat, dan idealnya di tempat percutian di mana semua orang dapat memberi tumpuan tanpa gangguan. Sekiranya terlalu banyak pihak berkepentingan yang terlibat, atau terlalu banyak idea yang mengancam untuk menghentikan kemajuan anda, pecahkan kepada kumpulan yang lebih kecil atau minta semua orang menuliskan idea mereka supaya anda dapat menilai mereka kemudian.
 • Cuba buat analisis itu sederhana. Bahagikan selembar kertas atau papan putih menjadi empat kuadran yang sama. Tulis "Kekuatan" di kuadran kiri atas; " Kelemahan" di kanan atas; "Peluang" di kiri bawah; dan "Ancaman" di kanan bawah. Di suatu tempat pada gambarajah ini, membuat suatu notasi penting: bahawa kekuatan dan kelemahan merujuk to_ internal_ pengaruh manakala peluang dan ancaman merujuk kepada luar pengaruh. Sekarang isikan kuadran dengan frasa atau ayat yang pendek dan jelas, mengelakkan kerumitan.

Naikkan Mesin SWOT Anda

Tidak masalah sama sekali jika anda "menyerang" satu kuadran pada satu masa atau mengisi dua kuadran bersama: kekuatan dan kelemahan dan kemudian peluang dan ancaman. Anda mungkin tidak mempunyai kelemahan untuk setiap kekuatan sama seperti anda mungkin tidak menghadapi ancaman untuk setiap peluang. Tujuannya bukan untuk "bahkan skor," tetapi untuk menilai keseluruhan medan perang perniagaan, namun ia bertambah.

Kekuatan adalah sifat atau sumber dalaman yang akan membantu anda mencapai tujuan dan objektif anda sementara kelemahan mungkin mengganggu. Nilai kekuatan dan kelemahan perniagaan anda terhadap langkah-langkah berikut:

 • Kakitangan anda dan kemahiran mereka. Produk atau perkhidmatan andalan anda. Harta dan peralatan anda. Sumber kewangan anda. Kecerdasan pemasaran anda. * Proses anda, seperti kepemimpinan anda, pengembangan staf dan sistem pengurusan hubungan pelanggan.

Setelah menilai pengaruh dalaman anda, anda harus mengetahui:

 • Tepat apa yang anda lakukan dengan baik. * Tepat apa yang mesti anda tingkatkan untuk terus berdaya saing.

Lanjutkan ke dua kuadran analisis SWOT seterusnya dengan mengingat bahawa peluang adalah keadaan luaran yang dapat membantu anda mencapai tujuan dan objektif anda sementara ancaman mungkin mengganggu. Bahagian bawah ini mungkin lebih sukar untuk anda selesaikan kerana memerlukan anda membuat ramalan dan membuat ramalan. Tetapi memecahkan langkah-langkah ke dalam faktor persekitaran dan persaingan harus membantu. Faktor persekitaran boleh merangkumi kategori:

 • Budaya.
 • Demografi.
 • Ekonomi.
 • Isu politik / undang-undang.
 • Pengaruh sosiologi.

 • Teknologi.

Keluarkan faktor pesaing anda dari segi:

 • Keupayaan.
 • Pelanggan.
 • Pembahagian. Produk. Harga.
 • Sumber.

Setelah menilai pengaruh luaran anda, anda harus mengetahui:

 • Di mana anda boleh mencari atau mencipta kelebihan daya saing?
 • Apa halangan yang anda hadapi?

Setelah analisis SWOT selesai, strategi kerja mesti dimulakan. Dengan kata lain, untuk mendapatkan nilai penuh dari analisis SWOT, anda harus merancang strategi yang menangani setiap empat bidang, atau bagaimana anda merancang untuk:

 • Gunakan kekuatan anda untuk mengurangkan ancaman.
 • Bentukkan kelemahan anda dengan memanfaatkan peluang.
 • Memaksimumkan peluang dengan menerapkan kekuatan.
 • Mengancam ancaman dengan mengurangkan kelemahan.

Analisis SWOT mungkin enjin - dan kuat pada masa itu - tetapi ia akan berfungsi juga sebagai yang tanpa gas tanpa strategi untuk mendorongnya ke hadapan.

Lakukan Analisis SWOT Peribadi

Analisis SWOT diketahui dapat mengungkapkan pandangan instruksional sehingga banyak pemilik perniagaan kecil memperluas definisi dan latihan SWOT kepada diri mereka sendiri. Apabila anda memikirkannya, ini adalah lanjutan semula jadi kerana proses menilai kekuatan, kelemahan, peluang dan ancaman perniagaan juga menjadi peribadi.

Ikuti pelajaran di selekoh dan analisis:

 • Kekuatan anda. Apa yang paling anda buat? Apa pendidikan atau kelayakan yang anda miliki? Apa kemahiran khas yang paling anda banggakan? Apa yang dilihat oleh orang lain sebagai kekuatan anda? Kelemahan anda. Apa ciri keperibadian atau tabiat peribadi yang anda kerjakan? Tugas apa yang anda hindari kerana anda tidak merasa yakin terhadapnya? Apa yang mungkin menghalangi anda dalam bidang anda? Apa kata orang lain mengenai kelemahan anda? Peluang anda. Apa peluang pendidikan atau latihan yang anda minati? Apa acara atau persidangan rangkaian yang ingin anda hadiri? Di mana anda melihat perniagaan anda dalam lima atau 10 tahun? Apa kata rakan anda mengenai peluang anda? * Ancaman anda.Apa halangan yang anda hadapi di tempat kerja? Apa yang dilakukan pesaing anda yang membuat anda terjaga pada waktu malam? Apa yang diramalkan untuk ekonomi dan pengaruhnya terhadap perniagaan anda? Apa kata rakan anda mengenai ancaman yang anda hadapi dan bagaimana anda mungkin bertindak balas terhadapnya?

Antara analisis SWOT perniagaan anda dan analisis SWOT peribadi anda, anda harus bersiap sedia - untuk apa sahaja masa depan bagi anda dan perniagaan kecil anda.