Apakah Risiko Meningkatkan Pemproses Komputer?

Komputer menawarkan nilai yang lebih besar apabila anda dapat menjadikannya berfungsi untuk jangka hayat yang panjang dan produktif. Menggantikan pemproses CPU anda dengan peningkatan yang lebih pantas dapat membolehkan anda memperluas kegunaan komponen sistem anda yang lain. Untuk mengelakkan merosakkan perkakasan anda dan bukannya memperbaikinya, luangkan masa untuk memahami prosedur yang terlibat dalam setiap langkah peningkatan dan risiko yang menyertai kesalahan pemasangan.

Keserasian soket

Pemproses anda dipasang ke papan induk komputer, papan litar di mana semua komponen sistem anda bersambung, melalui soket pemproses. Kerana papan induk yang berbeza menggunakan jenis soket yang berbeza, memilih peningkatan prosesor untuk sistem semasa anda bermaksud menghadkan pemproses yang anda pertimbangkan kepada mereka yang menggunakan sambungan yang sama dengan perkakasan semasa anda. Jika tidak, anda mungkin menghadapi senarai peningkatan dari motherboard ke RAM dan kad video, kerana komponen yang anda ganti mungkin memerlukan anda untuk mengganti yang lain yang tidak lagi sesuai dengan sistem anda yang lain.

Prosedur Soket

Untuk mengeluarkan satu pemproses secara fizikal dan memasang yang lain memerlukan tangan yang cekap dan stabil, pemahaman yang mendalam mengenai arahan pemasangan dan penggunaan tali pembumian. Sebelum mengeluarkan pemproses semasa, anda mesti mengeluarkan pendingin dan kipasnya. Sekiranya anda cuba memasukkan pin sambungan kecil pemproses baru ke soket dengan pemproses berorientasi ke arah yang salah, anda berisiko merosakkan motherboard dan pemproses. Pelepasan elektrik statik dari badan anda ke komponen komputer dapat menjadikannya tidak dapat digunakan, yang menjadikan penggunaan alat pelesapan statik sebagai bahagian penting dalam rutin pemasangan anda.

Perlindungan Termal

Pemproses menggunakan pendingin atau penyejuk untuk menghilangkan haba sampingan yang dihasilkannya. Pada titik hubungan antara alat penyejuk dan pemproses, anda menggunakan pasta termal yang terbuat dari silikon yang dicampur dengan zink oksida, seramik atau perak. Pasta ini mengisi jurang udara antara penyejuk dan pemproses, meningkatkan pelesapan haba dengan menyempurnakan proses pemindahan haba. Sekiranya anda menggunakan pasta termal secara tidak rata, gunakan terlalu banyak atau terlalu sedikit, atau pilih pasta dengan bahan logam yang boleh menyebabkan masalah elektrik, anda berisiko merosakkan pemproses dan memendekkan jangka hayatnya. Beberapa pemproses termasuk pasta atau pita termal yang telah digunakan sebelumnya, yang mungkin tidak menghilangkan haba serta sebatian lain.

Heat Sink

Heat sink atau penyejuk terdiri daripada sekeping logam bersirip yang mengalirkan haba dari pemproses sehingga kipas dapat mengeluarkannya. Memilih heat sink bermaksud memilih yang sesuai dengan jenis soket pemproses atau pengeluar anda. Sama seperti pemproses hanya menyambungkan ke papan induk komputer dalam satu arah, lebih sejuk yang anda tambahkan padanya mesti berorientasikan dengan betul berbanding pemproses. Untuk mengelakkan kerosakan pemproses yang rapuh - dan mahal - pasang pendingin tanpa menggunakan daya yang tidak semestinya. Mengabaikan untuk menyambungkan palam kuasa untuk kipas sink haba menafikan nilai peranti pelindung terma kritikal ini.