Seperti apa Kop Surat Perniagaan?

Surat kiriman perniagaan adalah kertas rasmi yang digunakan untuk mencetak surat dan dokumen lain untuk syarikat anda. Surat kiriman sering digunakan untuk surat-menyurat bertulis dengan pelanggan, rakan perniagaan dan media. Kerana dilihat oleh begitu banyak kumpulan, membuat reka bentuk yang rapi yang sesuai dengan keperibadian perniagaan anda membantu mewujudkan imej anda. Komponen asas terdapat pada kebanyakan contoh kop surat syarikat.

Imej

Sebilangan besar kop surat syarikat mengandungi satu gambar di atas kertas untuk membantu mengenal pasti jenama syarikat anda. Selalunya gambar itu berasal dari logo syarikat anda. Gambar biasanya terletak di bahagian atas kepala surat, sama ada di bahagian atas atau ke satu sisi. Kualiti gambar dan pencetak yang anda gunakan mempengaruhi penampilan gambar di kepala surat. Sekiranya anda mencetak kertas itu sendiri atau pergi ke pencetak profesional dengan mesin berkualiti rendah, anda mungkin mempunyai kepala surat dengan gambar yang sukar dilihat atau diuraikan. Kualiti gambar yang buruk pada komputer anda diterjemahkan menjadi gambar berkualiti rendah di kepala surat.

Maklumat perhubungan

Maklumat hubungan syarikat juga terdapat di kepala surat. Maklumat ini seterusnya menentukan identiti syarikat. Ini juga memberi penerima dokumen akses mudah ke maklumat hubungan anda. Apabila penerima perlu bercakap dengan anda, dia dapat mengetahui nombor telefon, nama perniagaan, alamat, alamat laman web dan alamat e-mel anda. Anda sering menemui maklumat ini di bahagian atas atau bawah kepala surat, bergantung pada susun atur yang dipilih.

Slogan

Sekiranya syarikat mempunyai slogan atau frasa pendek, kadangkala terdapat di kepala surat. Ini boleh menjadikan syarikat itu menonjol dan membantu pelanggan membuat hubungan antara pepatah dan syarikat. Slogan panjang menutup halaman dan boleh mengurangkan maklumat hubungan. Semasa merancang kepala surat untuk syarikat, kuncinya adalah kesederhanaan dengan maklumat penting. Ini membolehkan penerima melihat apa yang mereka perlukan, membuat hubungan positif dengan syarikat dan mengelakkan diri daripada merasa terbeban.

Kertas

Kertas di mana kepala surat dicetak juga merupakan bahagian dari keseluruhan rupa dan reka bentuk alat tulis syarikat rasmi. Warna kertas putih atau putih biasa digunakan paling kerap dan memberi penampilan profesional kepada kepala surat. Ini juga membolehkan bahagian cetak surat kiriman dan surat-menyurat yang anda tambahkan lebih jelas. Kertas nipis dan ringan lebih cenderung robek dan kelihatan lebih berkualiti daripada kertas tebal dan berat.