Nisbah Modal Ke Aset

Nisbah modal-ke-aset mengira aset dan modal syarikat untuk menentukan sama ada terdapat cukup modal untuk menampung aset, dinyatakan sebagai peratusan. Berguna untuk pengawal selia, pengurus perniagaan dan pelabur, nisbah modal-ke-aset menjelaskan status kewangan syarikat dan bagaimana ia dibandingkan dengan perniagaan serupa.

Nisbah Modal ke Aset dalam Perbankan

Dalam perbankan, nisbah modal ke aset digunakan dalam beberapa cara, termasuk nisbah aset modal berubah dan nisbah kecukupan modal (CAR).

Nisbah aset modal berubah adalah kaedah kawalan kredit. Ditetapkan oleh bank pusat - "bank banker" yang menguruskan kewangan negara - nisbah aset modal berubah untuk bank perdagangan dan menentukan nisbah modal yang harus dimiliki bank perdagangan dengan jumlah asetnya.

Nisbah kecukupan modal mengukur bagaimana modal yang ada di bank berkaitan dengan pendedahan kredit berwajaran risiko. Juga disebut sebagai nisbah aset tertimbang modal ke risiko (CRAR), pengiraan ini digunakan untuk melindungi pendeposit dan meningkatkan kestabilan.

Keperluan Kecukupan Modal

Pakar kewangan di BIS menjelaskan bahawa Jawatankuasa Basel untuk Pengawasan Perbankan adalah sebuah jawatankuasa yang dibentuk untuk mengatur perbankan antarabangsa dan mengemukakan peraturan dan garis panduan yang seragam. Satu set peraturan ini adalah Basel II, yang dijelaskan oleh laman web What Is.com adalah sekumpulan peraturan yang menentukan keperluan kecukupan modal, berkembang berdasarkan peraturan yang awalnya ditetapkan oleh Basel I.

Menurut Basel II, keperluan kecukupan modal minimum bagi bank adalah 8 peratus. Keperluan kecukupan modal ditetapkan untuk memastikan bahawa bank mengekalkan nisbah yang lebih tinggi untuk melindungi pendeposit dan pelabur.

Perniagaan kecil dan individu boleh kehilangan wang mereka sekiranya kerugian bank mereka melebihi modal. Apabila bank mempunyai nisbah aset modal yang tinggi, terbukti bahawa ia mempunyai modal yang cukup untuk menampung aset berwajaran risikonya, sehingga melindungi aset pendeposit.

Nisbah Kecukupan Modal

Nisbah kecukupan modal yang tinggi dilihat positif. Bank Rizab Persekutuan Philadelphia menjelaskan, bagaimanapun, bahawa bank-bank besar hanya akan bertambah besar jika nisbah kecukupan modal yang diperlukan terlalu tinggi, menyebabkan bank-bank kecil bergabung atau ditutup.

Untuk mencapai nisbah kecukupan modal yang tinggi, bank mesti mempunyai sejumlah modal yang tidak pernah dapat dicapai oleh beberapa bank kecil tanpa mengambil risiko atau meminjam yang lebih besar. Keperluan kecukupan modal yang terlalu tinggi dapat menyebabkan penurunan persaingan dalam perbankan.

Formula Nisbah Kecukupan Modal

Rumus nisbah kecukupan modal digunakan untuk menentukan jumlah modal minimum yang diperlukan untuk menampung aset berwajaran risiko. Rumusannya mudah: Modal bank (Tahap 1 dan Tahap 2) dibahagi dengan aset berwajaran risiko. Kemudian, nombor ini ditukar menjadi peratusan.

Anda akan melihat bahawa modal terbahagi kepada dua kategori: Tahap 1 dan Tahap 2. Modal Tahap 1, juga dikenali sebagai "modal teras," bertujuan untuk menyerap kerugian tanpa memerlukan bank berhenti beroperasi. Ia merangkumi modal saham biasa, modal ekuiti, rizab hasil yang diaudit dan aset tidak ketara.

Modal Tahap 2 dimaksudkan untuk menyerap kerugian jika bank ingin membubarkan dan kehilangan modal Tier 1, yang dikenal sebagai "penggulungan." Ia merangkumi pendapatan tertahan yang tidak diaudit dan rizab kerugian am dan tidak diaudit.

Risiko dan Kecukupan Modal

Aset berwajaran risiko ditentukan dengan menilai liabiliti bank dan memberikannya nilai berdasarkan risiko yang dirasakan. Penilaian risiko adalah proses untuk menentukan kemungkinan kehilangan aset.

Apabila anda mempertimbangkan risiko, formula nisbah kecukupan modal kelihatan seperti ini. Mungkin bank mempunyai $ 20 juta aset Tahap 1 dan $ 30 juta aset Tahap 2 dengan jumlah modal sebanyak $ 50 juta . Aset berwajaran risikonya dinilai pada $ 100 juta . Oleh kerana formula kecukupan modal adalah aset berwajaran modal / risiko = peratus CAR, anda akan mengira $ 50 juta / $ 100 juta = 50 peratus. Oleh itu, nisbah kecukupan modal bank adalah 50 peratus.

Maklumat ini berguna untuk perniagaan kecil ketika berusaha menentukan bank mana yang harus berniaga. Bank dengan nisbah kecukupan modal yang lebih baik dan risiko yang lebih rendah mungkin lebih cenderung untuk memberikan pinjaman, dan mereka pasti merupakan tempat yang lebih baik untuk menempatkan aset syarikat anda. Semakin stabil bank, pelaburan dan aset perniagaan anda lebih selamat.