Strategi dan Struktur Organisasi

Strategi dan struktur adalah dua elemen bebas dalam perniagaan yang agak saling bergantung. Strategi - yang sering dibuat - menentukan elemen struktur yang berkaitan dengan perniagaan. Beberapa perniagaan juga menggunakan strategi terbalik dan bentuk, yang berdasarkan struktur. Menggabungkan kekuatan ini secara berkesan membawa kepada model perniagaan yang padu yang berfungsi untuk mencapai tujuan bersama.

Bagaimana Strategi Sesuai dengan Perniagaan

Strategi adalah aspek yang boleh dilaksanakan dalam menjalankan perniagaan. Ia merangkumi model harga, taktik pemasaran dan penjenamaan serta penilaian pesaing. Merumuskan strategi dilakukan untuk menentukan bagaimana perniagaan akan sesuai di pasaran - dan yang lebih penting - bagaimana perniagaan akan bersaing.

Merancang strategi memerlukan penetapan tujuan khusus dan visi gambaran besar untuk perniagaan. Anda boleh membentuk strategi terlebih dahulu dan membentuk strukturnya kemudian agar sesuai dengan strategi tersebut. Dalam perniagaan yang mapan yang mempunyai elemen struktur yang tegas, anda juga dapat membentuk strategi berdasarkan struktur dan proses yang ada.

Elemen Strategi

Elemen utama strategi berkisar pada pernyataan misi dan matlamat. Syarikat mesti terlebih dahulu mengemukakan soalan besar mengenai identiti dan apa yang ingin dicapai. Berdasarkan maklumat penting ini, strategi dapat dikembangkan sehingga dapat membedakan perniagaan, sekaligus mendorong pendapatan.

Strategi menentukan konsep utama dan juga mewujudkan visi yang seragam untuk syarikat. Ini mempengaruhi setiap pekerja dan mempengaruhi visi dan pendekatan mereka untuk melaksanakan fungsi pekerjaan dan mengenal pasti sebagai anggota pasukan.

Definisi Strategi Struktur

Struktur melibatkan mur dan selak perniagaan, dan ia berbeza-beza, berdasarkan niche dan model perniagaan. Strukturnya bermula dengan peranan pekerjaan untuk eksekutif, pengurusan dan keperluan jabatan.

Jabatan sejagat yang umum termasuk perakaunan, sumber manusia, penjualan, operasi dan pengembangan produk. Model perniagaan tertentu seperti pembuatan akan menambah jabatan seperti pengeluaran lantai, penghantaran, logistik rantaian bekalan dan sebagainya.

Bagaimana Struktur Berfungsi dengan Strategi

Unsur-unsur struktur menentukan bagaimana operasi sehari-hari diurus dan dijalankan. Strukturnya berfungsi dengan strategi untuk mencapai tujuan akhir yang ditetapkan oleh perniagaan. Dalam persekitaran kreatif, struktur sering ditakrifkan secara longgar, dengan peranan pekerjaan yang bertindih dan kurang pengawasan. Persekitaran ini berdasarkan matlamat untuk mencipta dan berinovasi.

Dalam perniagaan gaya pengeluaran yang ketat, elemen strukturnya jauh lebih ketat. Tanpa proses struktur yang ketat, yang berdasarkan pendekatan berdasarkan data, perniagaan ini akan berjuang untuk memenuhi tujuan pengeluaran.

Pernyataan Matlamat dan Misi

Sebagai komponen strategi dan struktur, gambaran besarnya sangat penting. Matlamat realistik adalah penting dan pernyataan misi membantu menentukan identiti dan jenama perniagaan. Sebagai contoh, perniagaan mungkin memutuskan untuk membina produk yang lebih baik, sambil mengenakan harga premium. Produk serupa lain mungkin ada di pasaran, tetapi perniagaan khusus ini bertekad untuk membezakan sebagai penyedia peringkat teratas.

Pendekatan lain untuk produk yang sama mungkin melibatkan mencari penyelesaian pembuatan kos terendah, yang memungkinkan pengeluaran besar-besaran pada titik harga yang lebih rendah daripada persaingan. Dalam contoh ini, jenama tersebut tertumpu pada kemampuan dan pengeluaran besar-besaran. Mereka mempunyai produk yang serupa dan pernyataan misi yang sangat berbeza.

Untuk perniagaan apa pun, tujuan utama adalah keuntungan, tetapi menentukan model keuntungan lestari dan strategi kerja untuk mencapai kesinambungan itu penting, dan ini mempengaruhi hubungan antara strategi dan struktur.

Merangka Strategi

Strategi adalah elemen pelbagai aspek dalam perniagaan. Pelbagai strategi sering dibentuk di sekitar produk dan perkhidmatan tertentu dengan idea menyeluruh untuk menembusi pasaran. Jarang ada satu strategi strategi versi sederhana.

Membentuk strategi bermula dengan menentukan peranan pekerjaan dalaman mana yang diperlukan untuk mencapai tujuan. Maka syarikat mesti memutuskan fungsi pekerjaan mana yang diberikan untuk setiap peranan. Proses ini bertindih dengan struktur, kerana pada akhirnya, peranan akan membentuk organisasi syarikat.

Membuat Peta Jalan untuk Strategi

Namun, tanpa mengetahui pemain utama dan bagaimana setiap jabatan akan bekerja untuk melaksanakan strategi, syarikat mungkin akan berjuang. Seiring strategi menjadi jelas, begitu juga peta jalan yang membantu menentukan tenaga kerja dan fungsi yang harus dilakukan untuk mencapai hasil yang diinginkan.

Membentuk strategi dan meletakkan pendekatan itu di atas kertas memerlukan percambahan idea yang intensif, latihan identiti jenama dan penilaian kewangan yang diperlukan untuk menentukan angka penjualan yang diperlukan berbanding strategi penembusan pasaran yang berbeza.

Strategi Berasaskan Persaingan

Strategi biasanya dibentuk berdasarkan pandangan persaingan dan pasaran. Setelah menentukan produk atau perkhidmatan, memeriksa pemain dan kedudukan mereka di pasaran adalah langkah penting. Analisis produk dan penawaran perkhidmatan mereka, strategi harga dan tarikan jenama untuk membuat profil yang kompetitif.

Setelah melihat pasar dan membuat profil, sudah waktunya untuk menentukan di mana perniagaan anda akan berada dalam pasaran yang ada. Ini adalah strategi penembusan dan ini berkait rapat dengan strategi harga anda. Harga tinggi meletakkan premium pada produk atau perkhidmatan dan perniagaan dikenal pasti sebagai penyedia mewah. Dalam strategi ini, kualiti dan perkhidmatan pelanggan yang luar biasa adalah komponen penting dalam perniagaan.

Tiga Pendekatan Strategi Berdasarkan Titik Harga

Titik harga premium juga memerlukan perkhidmatan jaminan yang lebih baik dan pengalaman yang meningkatkan syarikat di atas persaingan. Hasil strategi ini adalah margin yang lebih tinggi tetapi juga pasaran yang lebih kecil yang bersedia dibeli apabila pilihan yang lebih murah tersedia.

Harga di dalam dan di sekitar median adalah pendekatan yang biasa tetapi syarikat masih harus membina jenama, mengumpulkan ulasan dan mengembangkan reputasi. Beroperasi pada titik harga biasa menjadikan harga anda menarik tetapi juga meletakkan perniagaan di kedudukan pasaran yang paling kompetitif. Hasilnya adalah margin yang sihat tetapi anda mesti bergegas untuk mencari kedudukan yang stabil.

Pilihan lain adalah titik harga serendah mungkin. Ini bukan selalu merupakan jalan terbaik tetapi ini bermaksud produk atau perkhidmatan anda segera menarik sebagai pilihan termurah. Menggunakan strategi ini memerlukan pengembangan strategi tambahan untuk mendapatkan inventori dengan harga yang lebih rendah untuk mengekalkan margin. Menjadi pemain termurah adalah berkesan tetapi juga mempunyai risiko. Sekiranya bahagian bawah jatuh, anda adalah pemain dengan harga terendah dan margin anda dapat menguap.

Merancang Elemen Struktur

Cara penyusunan struktur perniagaan sangat penting bagi syarikat. Dalam perniagaan gaya pemilik tunggal yang kecil, struktur jauh lebih penting kerana satu atau sekumpulan kecil individu membahagikan semua peranan dan tanggungjawab di tempat kerja yang ketat. Walau bagaimanapun, dalam perniagaan yang lebih besar, struktur mewujudkan organisasi.

Elemen utama pertama dari rancangan struktur adalah menentukan bahagian jabatan mana yang diperlukan. Setiap jabatan juga akan melaksanakan strategi mereka sendiri untuk mencapai tujuan dalaman. Cara fungsi jabatan ini sangat dipengaruhi oleh strategi perniagaan.

Perancangan dan Strategi Tenaga Buruh

Strategi titik harga rendah misalnya memerlukan tenaga kerja kontrak tanpa faedah pekerja untuk mengurangkan kos overhed. Strategi penembusan titik harga yang lebih tinggi memerlukan pekerja berdedikasi yang setia dan melabur dalam perniagaan. Model ini lebih cenderung untuk mengambil pekerja tetap yang menerima faedah dan bergaul dengan jenama pada tahap yang lebih mendalam.

Struktur personel dan model pengambilan pekerja adalah elemen struktur yang dipengaruhi oleh strategi. Elemen struktur lain merangkumi proses yang digunakan untuk mengendalikan perniagaan. Kaedah komunikasi seperti perjumpaan wajib mingguan dan penggunaan e-mel syarikat adalah proses yang berkaitan dengan struktur.

Elemen dan Strategi Infrastruktur

Unsur-unsur struktur lain termasuk infrastruktur yang mendorong operasi. Prasarana merangkumi segalanya dari ruang fizikal hingga komputer yang digunakan oleh akauntan dan eksekutif. Sebuah syarikat pembuatan banyak dilaburkan dalam pembelian peralatan tetapi perniagaan kecil seperti syarikat pembersih permaidani tempatan juga mesti melabur dalam van dan membersihkan peralatan.

Melaksanakan Strategi dan Struktur

Membentuk strategi dan menentukan struktur dan proses di atas kertas memungkinkan peramalan kewangan dan rancangan. Namun pada suatu ketika, rancangan itu mesti berubah menjadi kenyataan yang berfungsi dan seperti halnya dalam pasaran yang tidak dapat diramalkan, semuanya mesti berkembang dari masa ke masa.

Melaksanakan strategi untuk perniagaan baru lebih sukar kerana terdapat banyak perkara yang tidak diketahui. Perniagaan yang ada kemungkinan telah menguji strategi pada masa lalu dan strategi baru berdasarkan maklumat dan pengalaman sejarah.

Perniagaan baru memang mempunyai kelebihan namun elemen strukturnya baru dan lebih senang dibuat. Mengubah struktur yang ada, terutama dalam perniagaan besar lebih sukar. Struktur lama yang tidak cekap bertindak seperti penanda perniagaan besar, yang menjadikannya sukar dipusingkan dan membuat keputusan yang pantas.

Selalunya, strategi akan terbentuk di sekitar struktur yang ada untuk perniagaan yang lebih besar, kerana lebih mudah untuk menyesuaikan pendekatan strategi tanpa perubahan besar daripada menyesuaikan struktur yang berdasarkan strategi baru.

Strategi dan Pemadu Struktur

Strategi dan struktur adalah proses yang terpisah yang mempunyai beberapa pertindihan, tetapi sebenarnya, mereka mesti sejajar untuk membuat model yang berkesan. Apabila strategi dan struktur beroperasi secara bebas antara satu sama lain, ketidakcekapan dibuat.

Mengakui elemen struktur terbaik untuk melaksanakan strategi adalah penting semasa fasa perancangan. Sebagai contoh, jika syarikat merancang untuk menembusi pasaran sebagai pilihan kos terendah untuk produk, syarikat mesti melabur dalam proses pengeluaran yang paling cekap untuk mencapai tujuan ini. Struktur perniagaan adalah lebih telanjang dari segi kakitangan, dan segala-galanya dari ruang pejabat hingga upah yang diberikan dirancang secara struktural untuk mencerminkan strategi harga rendah.

Sekiranya syarikat yang sama ingin menjalankan titik harga yang lebih rendah tetapi syarikat itu gagal mengurangkan overhead, sehingga dapat menghasilkan dengan biaya yang lebih rendah, margin akan menderita dan model itu menjadi tidak efisien. Walaupun strategi sering dibentuk secara terpisah dari struktur, kedua-dua elemen mesti bersatu pada satu ketika untuk membuat model perniagaan yang logik dan efisien.

Strategi Melebihi Perniagaan Untung Untung

Hubungan strategi-struktur berlaku untuk lebih daripada sekadar model perniagaan untuk keuntungan. Organisasi nirlaba juga menggunakan kombinasi strategi dan struktur, untuk memaksimumkan dampaknya, kemampuan penggalangan dana dan jangkauan.

Dalam banyak keadaan, dinamika sangat penting untuk mendapatkan keuntungan kerana mereka mesti memaksimumkan jangkauan setiap dolar yang dibelanjakan. Organisasi bukan untung juga mesti memfokus pada memaksimumkan kesannya tanpa pulangan kewangan yang dapat diukur. Hasilnya diukur sebagai kesan positif kepada masyarakat, mulai dari perubatan yang diberikan kepada penduduk miskin hingga pembersihan persekitaran pada skala tempatan.

Strategi yang dibentuk untuk memberi kesan juga mesti berfungsi dengan struktur yang dirancang untuk beroperasi dan benar-benar melaksanakan strategi. Hubungan tersebut berlaku untuk organisasi perniagaan, bukan keuntungan dan bahkan sukarela dengan pernyataan misi dan tujuan.

Organisasi sukan, sistem sekolah dan birokrasi semuanya dapat memanfaatkan model yang kohesif, yang menggabungkan strategi di setiap peringkat organisasi dan juga membina elemen struktur untuk menyokong strategi tersebut. Pada akhirnya, definisi strategi struktur adalah penting bagi hampir semua organisasi yang ingin mencapai hasil tertentu.