Meningkatkan Ikan Koi untuk Keuntungan

Meningkatkan koi oren atau merah terang, ikan hiasan yang cantik dan berharga, memerlukan pertimbangan yang teliti dan sumber daya yang unik untuk mewujudkan perniagaan yang menguntungkan. Kuncinya adalah membolehkan koi berkualiti tinggi menjadi besar sehingga mereka mendapat lebih banyak wang. Sebagai contoh, untuk mendapatkan keuntungan yang paling banyak, tujuan anda adalah untuk mengumpulkan koi tahun ketiga, yang dikenali sebagai Sansai, kerana ia akan menjual lebih dari Nisai, koi tahun kedua.

Apa yang anda perlukan

Bermula dengan memelihara ikan koi memerlukan kolam kecil yang menampung sekitar empat hingga enam kaki air. Anda juga memerlukan akses ke air serta sistem pengudaraan dan penyaringan untuk memastikan air sesuai untuk menaikkan koi. Mulakan dengan hanya dua atau tiga koi kecil dan berkualiti tinggi yang boleh anda bina untuk membina stok ikan anda. Sekiranya anda ingin menambahkan lebih banyak koi dari masa ke masa, anda juga memerlukan sistem karantina, seperti tangki, untuk memisahkan ikan baru dari koi yang sudah ada sehingga anda tahu yang baru tidak mempunyai penyakit yang mungkin menyebar ke yang lain. Jaring yang dibuat khusus untuk menangani duri berduri di punggung koi dan sirip diperlukan untuk mengeluarkannya dari air sebagai persediaan untuk menjualnya. Mangkuk atau beg plastik diperlukan untuk memindahkan ikan ke pemilik barunya.

Memberi Makan dan Menjaga Koi Anda

Setelah anda beroperasi, memberi makan koi adalah bahagian paling mahal dalam perniagaan anda. Anda tidak boleh menghabiskan makanan kerana ikan yang sihat dan berkembang adalah kunci keuntungan anda. Makanan ikan dengan protein sekitar 40 peratus dari zooplanktons berfungsi paling baik untuk koi muda. Ikan anda akan memerlukan lebih sedikit protein ketika mereka semakin tua. Selama bulan-bulan yang lebih sejuk, ketika suhu air kolam Anda turun, koi memerlukan lebih sedikit makanan, membantu menjaga perbelanjaan tetap terkendali.

Mencari Pembeli

Salah satu pilihan untuk menjual koi anda ialah menjualnya dengan harga borong kepada peniaga yang memberi harga dan menjualnya dengan harga runcit kepada penggemar dan orang yang mahukan koi untuk kolam hiasan mereka. Pilihan lain adalah menjual ikan dengan harga runcit terus kepada orang yang menginginkannya untuk kolam mereka. Koi boleh dihantar, tetapi anda mesti menyediakan cukup oksigen di dalam air dan menghantarnya semalam, jadi menjualnya melalui laman web e-dagang adalah pilihan lain.

Harga Ikan Anda

Menetapkan harga ikan anda bermula dengan mengetahui apa yang ditentukan oleh piawaian penilaian koi untuk harga. Harga bermula dari $ 15 hingga $ 5,000 untuk koi berkualiti tinggi, kata CNN Money. Harga ditetapkan mengikut bentuk badan dan kualiti kulit serta warna dan corak setiap ikan. Sekiranya anda mengembangkan koi yang berkualiti, anda akan dapat menjualnya dengan lebih banyak wang daripada koi yang lebih muda atau lebih kecil.