Cara Memindahkan Data Dari Hard Drive Lama ke MacBook Baru

Anda boleh memindahkan data dari cakera keras lama ke MacBook baru dengan menggunakan Pembantu Migrasi. Pembantu Migrasi membolehkan anda memindahkan fail anda melalui kabel FireWire atau ThunderBolt, sambungan Wi-Fi atau Ethernet atau melalui Time Machine. Pembantu Migrasi juga memindahkan fail dari komputer Windows. Anda boleh memindahkan fail anda secara manual dengan menyimpannya pada peranti media luaran seperti DVD atau cakera keras luaran dan kemudian menyalinnya ke mesin baru anda.

Persiapan

1

Jalankan Kemas kini Perisian, yang boleh diakses dari menu Apple, pada komputer asal dan komputer baru anda untuk memastikannya terkini.

2

Buka Pilihan Sistem pada kedua-dua komputer dan arahkan ke menu "Penjimat Tenaga". Gerakkan slaid "Tidur Komputer" sehingga tertera "Tidak Pernah." Kembali ke Keutamaan Sistem pada komputer asal anda dan buka menu "Sharing". Beri nama komputer anda di kotak "Nama Komputer", jika bidang belum diisi.

3

Pastikan komputer mudah alih disambungkan ke sumber kuasa sebelum meneruskan proses pemindahan.

Menggunakan FireWire atau ThunderBolt

1

Sambungkan komputer anda menggunakan kabel FireWire atau ThunderBolt.

2

Pegang kekunci "T" pada Mac asal dan kemudian hidupkan semula mesin.

3

Buka Pembantu Migrasi di komputer baru. Ia terletak di folder Utiliti di Aplikasi. Pastikan pilihan "Dari Mac, PC, sandaran Time Machine atau disk lain" dipilih dan klik "Teruskan." Masukkan kata laluan pentadbir anda dan pilih pilihan "Dari sandaran Time Machine atau cakera lain". Klik Butang "Teruskan".

4

Pilih sistem anda dari pilihan yang ada. Pilihan lalai untuk pemacu anda adalah "Macintosh HD."

5

Centang kotak di sebelah item tertentu yang ingin anda pindahkan atau tandakan semua kotak untuk memindahkan semuanya. Klik "Teruskan" untuk memulakan pemindahan.

Menggunakan Wi-Fi atau kabel Ethernet

1

Pastikan kedua-dua komputer disambungkan ke rangkaian yang sama.

2

Buka Pembantu Migrasi di komputer baru anda. Pilih pilihan "Dari Mac, PC, sandaran Time Machine atau disk lain" dan klik "Teruskan."

3

Masukkan kata laluan pentadbir anda dan kemudian pilih pilihan "Dari Mac atau PC lain". Klik "Teruskan."

4

Buka Pembantu Migrasi pada komputer asal anda. Pilih pilihan "Ke Mac Lain" dan kemudian klik "Teruskan." Masukkan kata laluan pentadbir anda dan kemudian klik "OK."

5

Klik butang "Teruskan" pada Mac baru anda untuk menyambungkan kedua-dua mesin tersebut. Periksa bahawa kod laluan sepadan pada kedua komputer dan kemudian klik pilihan "Teruskan" pada komputer asal.

6

Pilih semua item yang ingin anda pindahkan dan klik butang "Lanjutkan" untuk mula mengirim fail.

Menggunakan Mesin Masa

1

Sambungkan cakera keras luaran dengan sandaran Time Machine anda ke komputer baru anda.

2

Buka Pembantu Migrasi dan pilih pilihan "Dari Mac, PC, sandaran Time Machine atau cakera lain yang lain". Klik "Teruskan."

3

Masukkan kata laluan pentadbir anda dan kemudian pilih pilihan "Dari sandaran Mesin Masa atau cakera lain".

4

Pilih sandaran Mesin Masa anda dan kemudian klik butang "Teruskan".

5

Pilih item yang ingin anda pindahkan dan kemudian klik butang "Teruskan".