Teknik untuk Testimoni dalam Iklan

Testimoni adalah kaedah pengiklanan yang biasa digunakan dalam media pengiklanan, seperti iklan televisyen dan radio dan surat penjualan. Dalam testimoni, pengguna akhir produk atau perkhidmatan, berbanding pengeluar atau pencipta, membuktikan keberkesanannya dan menjelaskan bagaimana orang lain dapat memperoleh keuntungan. Iklan testimoni menggunakan sebilangan teknik.

Pengesahan Selebriti

Dalam budaya di mana orang-orang sehari-hari terpikat dengan orang kaya dan terkenal, sokongan selebriti boleh menjadi teknik testimoni yang kuat. Sokongan ini paling berkesan apabila produk atau perkhidmatan yang mereka promosikan mudah dikenali dengan imej atau keistimewaan selebriti. Contohnya, bintang sukan profesional dapat mengetahui kelebihan peralatan sukan, atau bintang filem yang menarik dapat menyokong sebilangan produk kecantikan.

Pendapat Ahli

Teknik pendapat pakar menerangkan kelebihan produk yang lebih teknikal. Seorang doktor yang memakai kot makmal putih boleh memuji keberkesanan ubat baru atau rawatan perubatan, atau seorang jurutera boleh menyebutkan kelebihan peralatan keselamatan. Kepakaran pendukung dalam bidang ini menambah kredibiliti terhadap produk atau perkhidmatan dan juga dapat mengurangkan ketakutan yang mungkin dimiliki pengguna tentang mencuba sesuatu yang baru dan tidak dikenali.

Lelaki di Jalan

Wawancara "man-on-the-street" adalah teknik testimoni untuk membantu pengguna mengenal pasti sesuatu produk. Daripada menawarkan pendapat selebriti atau pakar untuk membina kredibiliti, kaedah ini cuba menunjukkan kepuasan pelanggan oleh pengguna yang dalam banyak cara menyerupai anggota khalayak sasaran. Subjek wawancara diminta untuk mencuba produk baru, dan ditunjukkan untuk menikmati pengalaman tersebut. Mesej yang disampaikan adalah, "Sekiranya orang ini menyukainya, anda juga akan."

Pengguna yang berpuas hati

Testimoni dari pelanggan yang berpuas hati boleh datang dalam bentuk surat yang muncul dalam iklan bercetak. Surat-surat itu, sering kali dari pengguna lama, memuji produk atau perkhidmatan dan menjelaskan bagaimana ia mengubah kehidupan mereka menjadi lebih baik. Secara umum, setiap komen memfokuskan pada satu manfaat khusus yang ditawarkan oleh produk atau perkhidmatan, seperti menjimatkan masa atau wang, kemudahan penggunaan, kos rendah atau kecepatan hasil.