Cara Membuat Rizab Kontingensi

Untuk perniagaan kecil, perbelanjaan yang tidak dijangka dapat membawa akibat buruk. Sebagai contoh, katakan anda menganggarkan kos projek pada $ 3,000 untuk bahan, tetapi pembekal anda menaikkan harga sejak pesanan terakhir anda. Atau, anda memetik pelanggan berdasarkan 100 jam buruh, tetapi sebenarnya memerlukan 120 jam. Overrun seperti itu selalu ada kemungkinan, yang menjelaskan mengapa kebanyakan syarikat mewujudkan cadangan luar jangka.

Definisi

Cadangan luar jangka biasanya wang, tetapi mungkin juga termasuk tenaga kerja tambahan atau waktu untuk menyelesaikan projek. Itu bukan sebahagian daripada anggaran projek. Tujuan simpanan adalah untuk memberi perlindungan terhadap kejutan. Anda mungkin dapat menjangkakan beberapa kemungkinan, seperti kenaikan harga bahan kecil dalam jangka masa projek, tetapi yang lain mungkin sama sekali tidak dijangka. Sebagai contoh, anda mungkin tidak menjangkakan pembekal utama anda akan mempunyai kunci di pintu kerana ada bebanan cukai.

Tentukan Risiko

Menubuhkan simpanan luar jangka adalah sebahagian daripada pengurusan risiko. Sebelum anda dapat menentukan jumlah simpanan yang anda perlukan, anda mesti menganalisis potensi risiko anda. Kaji projek masa lalu anda untuk mengenal pasti punca berlakunya lebihan kos, tentukan jumlah lebihan dan perhatikan berapa kerap kejadian itu berlaku.

Tentukan Jumlah Rizab

Fokus pada kelebihan yang paling ketara yang anda kenal semasa menganalisis risiko anda. Berikan jumlah dolar yang merangkumi bukan sahaja kos yang berkaitan secara langsung dengan projek tertentu, tetapi kerugian lain yang berlaku. Sebagai contoh, jika anda harus menetapkan semula kakitangan untuk menyelesaikan projek tepat pada waktunya, yang mengakibatkan kerja lembur membuat inventori fizikal yang seharusnya dilakukan pada waktu lurus, termasuklah gaji lebih masa. Menambah semua kelebihan memberi anda nombor asas untuk digunakan untuk mewujudkan cadangan kemungkinan awal. Membahagi jumlah kelebihan dengan jumlah hasil yang berkaitan memberi anda peratusan untuk digunakan untuk simpanan luar jangkaan anda. Gunakan peratusan ini untuk mengira jumlah yang perlu anda simpan untuk projek semasa dan akan datang. Bagi kebanyakan syarikat, peratusan ini akan menjadi 3 peratus hingga 5 peratus daripada anggaran projek.

Menggunakan Rizab Kontingensi

Membentuk akaun bank yang berasingan dan memindahkan wang secara berkala membolehkan pemisahan maksimum dana rizab dari dana operasi. Walau bagaimanapun, juga boleh dibuat untuk membuat akaun tunai berasingan pada kunci kira-kira anda dan membuat pemindahan maya melalui catatan jurnal. Sekiranya anda menggunakan akaun bank yang berasingan, anda perlu memindahkan dana kembali ke akaun operasi anda atau menulis cek yang diambil di akaun simpanan untuk membayar bil apabila anda perlu menggunakan dana luar jangka.