Pelanggaran Etika Tempat Kerja yang Biasa

Mungkin salah satu tindakan terpenting yang dapat anda lakukan sebagai pemilik perniagaan adalah pembentukan kod etika bertulis. Ini dapat membantu mencegah berlakunya banyak bentuk tingkah laku di tempat kerja yang tidak beretika. Tingkah laku tidak beretika bermula dari mencuri bekalan pejabat hingga menipu perniagaan dengan sejumlah besar wang.

Intimidasi Majikan

Kajian Etika Perniagaan Nasional 2005 menyenaraikan intimidasi majikan sebagai bentuk pelanggaran etika yang paling biasa di tempat kerja. Menurut Pusat Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan Kanada, intimidasi, juga dikenali sebagai buli, biasanya melibatkan corak penderaan lisan yang ditujukan kepada mana-mana pekerja oleh majikan. Majikan berusaha untuk menegaskan kuasanya dengan mengaibkan pekerja.

Pelanggaran Keselamatan

Pelanggaran etika mungkin berlaku mengenai keselamatan di tempat kerja. Kajian Etika Perniagaan Nasional 2005 menunjukkan bahawa 16 peratus pekerja yang disurvei mengamati pelanggaran peraturan keselamatan di tempat kerja. Tidak mengikut prosedur keselamatan yang ditetapkan dapat membahayakan kesihatan, atau bahkan nyawa pekerja lain. Bahkan sesuatu yang semudah tidak memakai topi keras atau alat keselamatan lain boleh mengakibatkan kecederaan pekerja, yang memberi kesan kepada majikan sehingga hilangnya produktiviti dan kemungkinan pembayaran tuntutan pampasan pekerja.

Kecurian Masa

Pencurian masa boleh menjadi bentuk tingkah laku tidak beretika yang lebih halus. Menurut Yayasan Antarabangsa untuk Pegawai Perlindungan, bentuk pencurian masa yang biasa berlaku adalah menukar kad masa atau lembaran masa untuk menutup ketibaan lewat atau keberangkatan awal, atau bahkan berdiri di sekitar pendingin air daripada bekerja. Pencurian masa juga termasuk melihat laman web yang tidak berkaitan dengan pekerjaan, atau menghabiskan masa untuk menghantar e-mel kepada rakan.

Mencuri

Pelanggaran etika juga boleh melibatkan mencuri barang, termasuk peralatan pejabat dan peralatan komputer. Pekerja yang mempunyai akses ke kewangan syarikat boleh mencuri wang tunai, atau menggunakan "perakaunan kreatif" sebagai kaedah untuk menggelapkan wang. Pekerja juga boleh mencuri barang dagangan dari perniagaan. Yayasan Antarabangsa untuk Pegawai Perlindungan menunjukkan bahawa paparan produk sering menjadi sasaran kecurian pekerja.

Salah laku

Salah laku di tempat kerja boleh berlaku dalam pelbagai bentuk. Varieti biasa termasuk gangguan seksual, atau amalan diskriminasi, seperti umur, bangsa atau berat sebelah. Kajian Etika Perniagaan Nasional tahun 2005 menunjukkan bahawa 12 peratus pekerja melaporkan kejadian diskriminasi di tempat kerja, sementara 9 persen melaporkan kejadian gangguan seksual.