Siapa yang Memaksakan Tempat Letak Cacat di Perniagaan Swasta?

Tempat letak kenderaan yang mudah diakses untuk kebanyakan perniagaan dimandatkan oleh Undang-Undang Orang Kurang Upaya Amerika persekutuan, tetapi persoalan pelaksanaan tertentu, seperti konfigurasi ruang dan penguatkuasaan tempat letak kereta, biasanya ditangani oleh peraturan daerah atau negeri. Pihak berkuasa tempatan mungkin bertanggungjawab untuk memeriksa kesalahan pembinaan dan kenderaan yang berkaitan dengan kod kenderaan, tetapi kekuatan pendorong untuk mematuhi undang-undang adalah ancaman tuntutan sivil.

Siapa Yang Perlu Mematuhi?

ADA menyenaraikan 12 kategori perniagaan yang menyediakan barang atau perkhidmatan kepada orang ramai yang mesti mematuhi undang-undang. "Tempat awam" ini merangkumi kedai, restoran, bar, tempat servis, teater, hotel, kemudahan rekreasi, muzium dan sekolah swasta, pejabat doktor dan doktor gigi dan pusat membeli-belah, antara perniagaan lain. Kemudahan komersil, seperti bangunan pejabat, kilang dan gudang yang tidak menyediakan barang atau perkhidmatan secara langsung kepada orang ramai juga dikenakan ADA.

Adakah Itu Selalu Diperlukan?

ADA menghendaki setiap perniagaan menyediakan tempat letak kenderaan yang boleh diakses. Tempat letak kenderaan harus dikenal pasti dengan jelas dan mempunyai lorong akses penumpang yang berdekatan, ditandakan untuk menghalang orang lain untuk meletak kenderaan di sana. Undang-undang persekutuan boleh memberikan pengecualian untuk petunjuk penandaan dan pengenalpastian jika perniagaan mempunyai empat tempat letak kereta atau kurang, tetapi ia masih memerlukan sekurang-kurangnya satu tempat letak kenderaan yang dapat diakses. Kod negeri dan tempatan biasanya memerlukan penandaan semua ruang yang boleh diakses.

Keperluan Pengeposan Bervariasi

Tempat letak kenderaan yang mudah diakses di Nevada atau Colorado tidak kelihatan seperti di California atau Florida. New York menghendaki lorong akses penumpang memuat seluas sekurang-kurangnya lapan kaki dengan tanda yang bertuliskan "Tanpa Tempat Letak Kapan Saja." Florida menasihati "Tempat Letak Kereta Dengan Izin Cacat Sahaja." Georgia memerlukan pengumuman "Permit Parking Only - Tow Away Zone," dan "Handicapped Parking - Permit Required" adalah kod di Pennsylvania. Banyak negeri melarang penggunaan kata "cacat" sepenuhnya.

Denda Dan Denda

Sama dengan perbezaan wilayah yang terdapat dalam reka bentuk tempat letak kenderaan yang mematuhi peraturan, peringatan dan tanda nasihat yang disetujui untuk penggunaan tempat-tempat ini yang tidak dibenarkan juga berbeza-beza dari negeri ke negeri. Denda minimum $ 50 dijumpai di Alabama dan Pennsylvania, sementara maksimum $ 500 adalah kebiasaan di Georgia dan Virginia. Kereta yang diparkir secara haram di tempat cacat boleh ditarik, dan pelanggar juga mungkin berisiko mendapat layanan masyarakat yang diamanatkan selain denda.

Perniagaan Tanpa Tempat Letak Kereta yang Boleh Diakses

Penguatkuasaan syarat tempat letak kenderaan boleh diuruskan oleh pelbagai agensi dan individu. Perniagaan yang tidak menyediakan tempat letak kenderaan yang diperlukan mungkin akan menerima permintaan tidak rasmi atau aduan rasmi dari individu persendirian. Pelanggaran terhadap perniagaan yang lebih besar sering diadili oleh Jabatan Kehakiman. Peranti penguatkuasaan yang paling banyak dijumpai yang mendorong perniagaan untuk menyediakan tempat letak kenderaan yang boleh diakses adalah ancaman proses pengadilan peribadi, yang boleh memakan biaya.

Perniagaan Dengan Tempat Letak Kereta yang Boleh Diakses

Negeri yang mempunyai tanda penarik yang diposting membenarkan penghapusan kenderaan yang tidak mematuhi. Beberapa negeri secara khusus memerlukan pemberitahuan kepada badan penegak hukum setempat sebelum penyingkiran kenderaan, sementara yang lain tidak. Bandar-bandar Santa Cruz dan Fremont di California mendapat manfaat daripada sukarelawan kurang upaya yang menguatkuasakan peraturan tempat letak kenderaan mereka. Sama ada denda, kos mengambil kenderaan yang ditarik atau hati nurani anda, penguatkuasaan syarat tempat letak kenderaan yang boleh diakses terdapat dalam pelbagai bentuk.