Cara Menetapkan Pelayan Proksi atau Gerbang untuk Sambungan Wi-Fi

Sekiranya anda menggunakan kad Internet tanpa wayar untuk menyambung ke rangkaian Wi-Fi dalam perniagaan kecil anda, dan mempunyai lebar jalur yang mencukupi, anda boleh membaginya dengan komputer lain. Komputer dengan sambungan Wi-Fi bertindak sebagai pelayan proksi, atau pintu masuk, di mana komputer lain menyambung ke Internet. Yang harus anda lakukan hanyalah menggunakan ICS - Internet Connection Sharing - perkhidmatan yang berasal dari sistem operasi Windows 7.

1

Klik butang Start dan pilih "Control Panel" dari menu Start untuk membuka Control Panel.

2

Klik pautan "Rangkaian dan Internet" untuk menavigasi ke bahagian Rangkaian dan Internet.

3

Klik pautan "Pusat Rangkaian dan Perkongsian".

4

Klik pautan "Ubah tetapan penyesuai" di panel kiri untuk melihat sambungan rangkaian anda.

5

Klik kanan sambungan Wi-Fi dan pilih "Properties" dari menu konteks untuk membuka tetingkap Connection Properties.

6

Klik tab "Berkongsi" di bahagian atas tetingkap untuk beralih kepadanya.

7

Letakkan tanda semak di hadapan pilihan "Benarkan pengguna rangkaian lain untuk berhubung melalui sambungan Internet komputer ini" untuk mengaktifkannya.

8

Letakkan tanda centang di depan pilihan "Buat sambungan dial-up setiap kali komputer di rangkaian saya cuba mengakses Internet" untuk memastikan bahawa walaupun komputer ini tidak dalam talian, komputer lain di rangkaian masih dapat menggunakan sambungan .

9

Klik "OK" untuk menerapkan tetapan dan tetapkan komputer untuk bertindak sebagai pelayan proksi atau pintu masuk untuk sambungan Wi-Fi.

10

Tutup Panel Kawalan.