Apa itu Pemasaran Pemasaran?

Pemasar menggunakan pelbagai taktik dan kempen pemasaran untuk menyampaikan mesej kepada pengguna dan mendorong lebih banyak penjualan dan kesedaran jenama. Strategi pemasaran pada dasarnya adalah taktik pintar yang digunakan oleh pemasar untuk meningkatkan kesedaran dan mendorong lebih banyak pembelian produk atau perkhidmatan tertentu untuk syarikat. Kata "tipu daya" menyiratkan bahawa taktik pemasaran adalah suatu usaha untuk memperdayakan atau memperlekehkan pengguna, sehingga beberapa orang berhati-hati dengan cara pemasaran.

Berbagai Jenis Medium Pemasaran

Pemasaran boleh berlaku dalam pelbagai medium. Ini termasuk pemasaran e-mel, pemasaran dalam talian, mulut ke mulut, pemasaran surat terus dan pemasaran gerila. Pemasaran gerila adalah cara yang tidak konvensional untuk menyampaikan mesej, seperti menulis pesan di trotoar atau memakai pesan di baju. Cara pemasaran e-mel mungkin menipu atau memikat seseorang untuk membuka e-mel dan mengunjungi laman web, sementara strategi pemasaran dalam talian boleh menyebabkan seseorang mendaftar untuk laman web atau perkhidmatan yang tidak direncanakan untuk mendaftar. Cara pemasaran langsung boleh membuat seseorang menghubungi syarikat atau mengunjungi kedai.

Kelebihan

Kelebihan strategi pemasaran serupa dengan kelebihan usaha dan kempen pemasaran yang lain. Pelan pemasaran yang berjaya menghasilkan pendapatan bagi syarikat dengan meningkatkan pangkalan pelanggan dan mendorong lebih banyak penjualan dan pembelian. Cara pemasaran juga memberi lebih banyak perhatian dan kesedaran mengenai syarikat, jenama atau produk. Cara pemasaran yang berjaya membuat orang bercakap, yang juga membawa kepada pemasaran dari mulut ke mulut dan viral. Pemasaran viral adalah apabila mesej pemasaran atau promosi disebarkan dari orang ke orang seperti virus, biasanya melalui mulut ke mulut atau dengan meneruskan e-mel.

Kekurangan

Kelemahan utama strategi pemasaran ialah sebilangan pengguna merasa ditipu atau merasakan bahawa pemasar tidak boleh dipercayai. Sekiranya pengguna merasa seperti syarikat cuba menipu dia atau memanfaatkannya dengan cara tertentu, atau tidak mendedahkan semua perincian mengenai promosi di muka, pengguna tersebut cenderung untuk tidak bertindak atau melakukan perniagaan dengan syarikat itu. Oleh itu, strategi pemasaran boleh merosakkan reputasi syarikat.

Contoh

Terdapat banyak jenis strategi pemasaran. Ada yang lebih kreatif daripada yang lain. Pertandingan kadang-kadang digunakan sebagai strategi pemasaran. Sebagai contoh, sebuah syarikat dalam perniagaan fotografi mungkin menggunakan pertandingan foto sebagai cara pemasaran. Ia dapat mengumumkan peraduan dan mengundang siapa saja untuk menyerahkan foto untuk peraduan tersebut, dengan menawarkan hadiah menarik kepada pemenang. Untuk seseorang menghantar gambar, orang itu harus memasukkan alamat e-mel atau maklumat hubungan lain. Syarikat foto kemudian boleh menggunakan alamat e-mel orang itu untuk menghantar pesanan pemasaran. Pengguna mungkin tidak mahu mendaftar untuk senarai pemasaran e-mel, tetapi syarikat foto menggunakan peraduan sebagai tipu daya untuk membuat orang itu mendaftar.Contoh lain termasuk pemberian produk percuma untuk menjana lebih banyak lalu lintas ke kedai dan iklan dalam talian yang menggunakan grafik atau frasa menarik untuk mendorong lalu lintas ke laman web.