Kelebihan Syarikat Sendirian Berhad

Adakah anda memulakan perniagaan baru dan tidak pasti entiti mana yang akan digunakan? Adakah anda prihatin dengan tanggungjawab peribadi tetapi tidak mahu membayar cukai yang lebih tinggi? Syarikat berhad persendirian mungkin merupakan pilihan terbaik. Syarikat dengan tanggungan terhad adalah entiti perniagaan hibrid yang menggabungkan kelebihan syarikat dan hak milik tunggal.

Batasan Tanggungjawab Peribadi

Pemilik hak milik tunggal secara peribadi bertanggungjawab untuk semua hutang perniagaan. Dia juga menghadapi risiko penghakiman dan tuntutan mahkamah. Pemilik tunggal berpotensi kehilangan rumah, kereta, akaun simpanan bank dan aset peribadi lain.

Dengan LLC, pemilik tidak mempunyai risiko tanggungjawab peribadi ini . LLC adalah entiti yang terpisah secara sah dari pemiliknya. Ia bertanggungjawab sepenuhnya atas hutang dan pengecutan undang-undangnya sendiri. Ini bermaksud aset peribadi pemilik dilindungi jika pekerja, rakan niaga atau syarikat itu sendiri disaman kerana kecuaian. Ini sangat penting bagi pemilik dengan sejumlah besar aset peribadi yang tidak mahu mereka ambil risiko.

Kertas Kerja Yang Lebih Kurang

Walaupun syarikat memberikan perlindungan undang-undang untuk pemiliknya, mereka juga memerlukan lebih banyak penyimpanan rekod dan dokumen. Syarikat mesti memfailkan laporan tahunan, mengadakan mesyuarat pemegang saham tahunan dan menyimpan lebih banyak rekod. Walaupun LLC mesti mengemukakan perjanjian operasi dengan negara, tidak diperlukan untuk mengadakan mesyuarat tahunan atau memberikan laporan tahunan .

Kelebihan Cukai Lulus

IRS secara automatik menganggap LLC sebagai entiti lulus untuk tujuan cukai. Pemilik melaporkan keuntungan dan kerugian perniagaan berdasarkan penyata cukai peribadi mereka. Ini secara amnya menghasilkan cukai yang lebih rendah berbanding syarikat . Sebaliknya, C Corporation menghadapi cukai berganda. Keuntungannya dikenakan cukai pertama pada kadar korporat, dan kemudian pemiliknya mesti membayar cukai ke atas sebarang pengedaran yang mereka terima.

Jenis Pemilik

Pemilik dapat mengelakkan cukai berganda syarikat dengan mengisytiharkan entiti itu sebagai S Corporation untuk tujuan cukai. Walau bagaimanapun, S Corp mempunyai sekatan terhadap jumlah dan jenis pemiliknya. LLC tidak mempunyai batasan jumlah pemilik, dan juga boleh menerima semua bentuk pemilik, seperti syarikat, perkongsian dan syarikat lain yang berhad.

Struktur Pengurusan yang Fleksibel

Syarikat mempunyai struktur pengurusan formal. Mereka mempunyai dewan pengarah untuk mengawasi dasar korporat dan melantik pegawai untuk menguruskan operasi harian perniagaan. LLC tidak perlu mempunyai struktur yang tegar. Dan, mereka mempunyai lebih banyak fleksibiliti mengenai siapa dan bagaimana mereka membuat keputusan dan menjalankan perniagaan mereka.

Pembahagian Keuntungan

LLC boleh memutuskan bagaimana mereka mengagihkan keuntungan kepada pemiliknya. Tidak seperti syarikat, mereka tidak diminta untuk berkongsi keuntungan sama dengan pemegang saham. Sebuah LLC dapat mengagihkan bahagian keuntungan yang lebih besar kepada pemilik kerana dia menyumbang lebih banyak tenaga kerja atau wang kepada perniagaan.

LLC adalah bentuk entiti perniagaan yang fleksibel yang menawarkan banyak kelebihan. Ini menghadkan tanggungjawab peribadi pemilik, tidak memerlukan banyak penyimpanan rekod, mengelakkan cukai berganda dan memberi pemilik banyak pilihan untuk struktur pengurusan yang sesuai dengan situasi mereka.