Peranti Apa yang Menyambungkan CPU ke Peranti Perkakasan Lain Sistem Komputer?

Dalam perniagaan kecil anda, anda mungkin tidak mempunyai cukup sumber untuk mempunyai pekerja sokongan teknikal sepenuh masa. Itu mungkin menjadikan anda sokongan teknologi lalai, tetapi jangan risau - mengenal bahagian dalam komputer tidak begitu rumit. Komputer seperti mesin apa pun: serangkaian bahagian bergerak yang disambungkan bersama untuk melaksanakan tugas. Bahagian yang menghubungkan unit pemprosesan pusat (CPU) ke seluruh perkakasan disebut motherboard, kabel kuasa, dan kabel maklumat.

Papan Induk

Otak komputer anda adalah CPU: di situlah semua pengaturcaraan dan pengkomputeran berlaku. Tetapi sistem sarafnya adalah motherboard, yang menggunakan litar untuk menghubungkan CPU ke perkakasan lain, termasuk memori, cakera keras, pemacu CD / DVD, dan semua periferal anda. Motherboard adalah teknologi yang kompleks, dengan ribuan litar untuk menguruskan pemindahan maklumat dan elektrik antara bahagian komponen yang lain. Kebanyakan papan induk berwarna hijau, rata, dan merangkumi seluruh pangkalan komputer.

Kabel Kuasa

Kedua-dua komputer riba dan komputer desktop mempunyai kabel kuasa di bahagian dalam dan juga di luar. Dalam penggunaan sehari-hari, anda hanya akan menemui kabel kuasa luaran, yang masuk ke bahagian komputer yang disebut bekalan kuasa. Bekalan kuasa memberi kuasa pada motherboard, yang seterusnya menggerakkan CPU. Penyambung kuasa juga berjalan dari papan induk ke cakera keras dan pemacu optik. Pada komputer riba, kabel kuasa tambahan disambungkan ke paparan.

Kabel Maklumat

Komputer tidak berguna jika tidak dapat memindahkan maklumat antara CPU dan perkakasan yang lain. Sekali lagi, papan induk memainkan peranan penting di sini, tetapi pemindahan data yang sebenarnya berlaku dalam kabel maklumat yang disebut kabel IDE. Ini menghubungkan pemacu - cakera keras dan pemacu CD / DVD - ke papan induk, yang berkomunikasi dengan CPU di sepanjang saluran maklumat terbina dalam yang disebut bas.

Bekerja Di Dalam Komputer

Sekiranya komputer atau komputer di pejabat anda berhenti berfungsi dengan betul, dan jika anda mengenal pasti masalah itu sebagai masalah perkakasan, anda mungkin perlu bekerja di dalam komputer untuk memastikan semuanya disambungkan ke papan induk dengan betul. Cabut kabel kuasa dari bahagian belakang komputer dan tekan dan tahan butang kuasa selama beberapa saat untuk membiarkan sebarang elektrik tertangkap keluar dari litar. Kemudian buka casing komputer dan cari kabel kuasa dan kabel maklumat kelabu. Angkat masing-masing dari papan induk dan kemudian letakkan kembali di tempat yang anda temukan, tekan dengan kuat untuk memastikannya tersambung dengan betul. Sekiranya komputer riba, pertimbangkan untuk mengembalikan komputer ke kedai dari mana anda membelinya - bekerja di dalam komputer riba memerlukan banyak ketangkasan manual dan pemutar skru yang sangat kecil.