Pencetak Yang Mengimbas dan Mencetak Negatif Foto

Sekiranya perniagaan kecil anda bergantung pada penggunaan fotografi asli dalam artikel atau kempen iklan, anda tidak perlu lagi menghabiskan berjam-jam di ruang gelap bekerja dengan foto negatif. Berkat peningkatan teknologi, pencetak pelbagai fungsi seperti Canon Pixma MG8220, Canon Pixma MG8250 dan Epson Stylus CX7800 dapat berfungsi sebagai makmal foto pejabat. Seringkali disebut sebagai fotosentrik, pencetak semacam itu mampu mencetak atau mengimbas foto negatif, meningkatkan kualiti gambar yang paling tinggi.

Kebaikan

Pencetak yang dapat mencetak dan mengimbas negatif foto memberikan kepantasan dan kecekapan yang lebih tinggi berbanding kaedah tradisional bilik gelap untuk bekerja dengan filem. Pencetak fotosentrik mungkin juga menawarkan pilihan untuk meningkatkan kualiti negatif, seperti ciri penghapusan bunyi automatik yang menghilangkan debu, calar dan ketidaksempurnaan lain. Setelah mengimbas negatif, anda juga dapat menggunakan perisian penyuntingan gambar untuk meningkatkan lagi kualiti gambar, memastikan versi negatif asli yang terbaik. Anda kemudian boleh memanipulasi atau mencetak gambar yang disimpan seboleh-bolehnya. Sudah tentu, jika perniagaan anda melakukan banyak projek fotografi, memiliki mesin pencetak fotosentrik juga memberikan penjimatan kewangan, kerana menyewa pencetak profesional boleh menjadi usaha yang mahal.

Pertimbangan

Sebelum mengimbas negatif, selalu bersihkan tempat tidur pengimbas dengan kain kapas tanpa serat. Anda juga boleh menghapus negatif untuk menghilangkan habuk, tetapi berhati-hati untuk tidak menggaruknya. Sentiasa pakai sarung tangan kapas semasa menangani perkara negatif untuk mengelakkan meninggalkan cap jari atau minyak yang boleh menyebabkan kerosakan. Semasa mencetak yang negatif, gunakan kertas foto berkualiti tinggi untuk menjamin hasil terbaik.

Dakwat

Mencetak foto mungkin memerlukan lebih banyak tinta, terutamanya tinta warna, daripada tugas mencetak tradisional. Akibatnya, pencetak fotosentrik mungkin terbakar melalui kartrij dakwat lebih cepat daripada pencetak biasa. Cari pencetak yang menawarkan banyak kartrij dakwat. Daripada mengelompokkan warna ke dalam kartrij tiga warna tunggal, pencetak ini akan mempunyai kartrij individu untuk setiap warna, yang membolehkan penggunaan dakwat lebih cekap dan menghasilkan penjimatan kewangan untuk kos dakwat. dan semasa mencetak negatif, pastikan pencetak ditetapkan ke percetakan "hitam-putih" atau "skala kelabu". Jika tidak, pencetak akan cuba memadankan rona warna negatif dengan sempurna, dengan memakan dakwat yang lebih mahal.

Pilihan

Pencetak fotosentrik yang baik akan menawarkan pelbagai cara untuk memindahkan foto ke pencetak. Selain dari port USB, pencetak harus mempunyai sambungan Ethernet dan Wi-Fi. Keserasian dengan perkhidmatan awan seperti AirPrint Apple dan Cetakan Awan Google juga akan meningkatkan akses foto. Seperti yang disebutkan sebelumnya, cari pencetak yang mempunyai pilihan bawaan seperti pengurangan kebisingan untuk meningkatkan kualiti imbasan. Kerana ukurannya yang kecil, negatif foto mungkin menampilkan resolusi setinggi 8000 dpi, jadi pastikan pencetak dapat menangani pemindaian dan pencetakan pada resolusi yang sangat tinggi. Skrin paparan LCD untuk interaksi yang mudah dan pratonton gambar juga dapat mengurangkan rasa kecewa yang tidak perlu.