Bolehkah Saya Menyimpan E-mel Juno Saya Apabila Saya Menukar ISP?

Anda boleh menyimpan e-mel Juno apabila menukar penyedia perkhidmatan Internet. Akaun e-mel Juno anda masih aktif dan menerima e-mel. Yang perlu anda lakukan ialah mengakses laman web Akaun Saya Juno untuk memeriksa e-mel anda, menghapus atau memfailkan mesej, dan menghantar e-mel baru kepada orang lain. Laman web Akaun Saya percuma, ia merangkumi antara muka yang mesra pengguna dan hanya memerlukan Juno ID dan kata laluan anda untuk log masuk ke perkhidmatan ini.

1

Arahkan penyemak imbas Internet komputer anda ke pautan "Juno - Akaun Saya" dan masukkan ID Juno anda di kotak "ID Ahli" dan kata laluan Juno anda di kotak "Kata Laluan".

2

Klik butang "Log Masuk" untuk melengkapkan log masuk. Sekiranya anda terlupa kata laluan Juno anda, klik pautan "Klik Di Sini" di sebelah "Lupa kata laluan anda?"

3

Pilih anak panah ke bawah di sebelah "Peti Masuk" dan kemudian klik "Periksa Surat" untuk mengakses dan memuat turun mesej baru dari perkhidmatan Juno dan letakkan mesej di peti masuk Juno anda.

4

Pilih anak panah ke bawah di sebelah "Peti Masuk" dan kemudian klik "Tulis E-mel" untuk membuat mesej e-mel baru. Klik "Hantar" untuk menghantar mesej.