Bagaimana Syarikat Insurans Berfungsi

Syarikat boleh merancang untuk menanggung risiko dari strategi perniagaan yang gagal, tidak membayar dari pelanggan atau keputusan pengurusan yang buruk, tetapi mereka tidak dapat merancang untuk menanggung kos bencana alam, kebakaran di kemudahan mereka atau kemalangan yang mengakibatkan tanggungjawab. Untuk itu, mereka membeli insurans.

Syarikat insurans menilai risiko dan mengenakan premium untuk pelbagai jenis perlindungan insurans. Sekiranya kejadian yang diinsuranskan berlaku dan anda mengalami kerosakan, syarikat insurans membayar anda sehingga jumlah polisi insurans yang dipersetujui. Cara syarikat insurans bekerja, mereka dapat membayar ini dan masih mendapat keuntungan.

Menilai Risiko

Syarikat yang membeli polisi insurans memindahkan risiko mereka kepada syarikat insurans sebagai ganti membayar premium mereka. Syarikat insurans harus menentukan risiko insurans yang ditanggungnya. Ia mengemukakan soalan, yang masing-masing dirancang untuk menilai risiko tertentu. Bergantung pada jawapan anda untuk soalan tersebut, syarikat insurans memberikan premium kepada anda. Sekiranya risiko anda lebih tinggi daripada biasa - contohnya, jika anda tidak berada di dekat pili bomba, maka insurans kebakaran anda akan lebih tinggi. Sekiranya anda tidak menjawab soalan dengan jujur, syarikat insurans mungkin enggan membayar jika ada kerosakan, menurut Institut Insurans Michigan.

Risiko Berkongsi

Premium anda jauh lebih rendah daripada kemungkinan kerosakan, tetapi syarikat insurans mampu membayarnya kerana ia menerima premium dari banyak pelanggan. Syarikat insurans beroperasi berdasarkan prinsip risiko bersama. Semua pelanggan membayar sedikit dan berkongsi risiko dengan cara itu. Kebakaran atau kejadian tertutup yang lain jarang berlaku. Syarikat insurans mesti mengira premium sehingga jumlah premium yang diterimanya dari banyak pelanggannya merangkumi beberapa tuntutan kerosakan, dengan sejumlah wang yang tersisa untuk pentadbiran dan keuntungan.

Insurans Semula

Syarikat insurans harus mempertimbangkan bahawa, jika mereka mempunyai banyak polisi dalam satu bidang dan ada bencana alam, banyak pelanggan akan membuat tuntutan. Syarikat insurans mungkin tidak mengumpulkan premium yang mencukupi untuk menampung begitu banyak tuntutan. Untuk mengelakkan masalah seperti itu, syarikat insurans menyerahkan sebahagian risiko kepada firma kewangan besar lain yang menawarkan insurans semula, yang bermaksud mereka mungkin dilindungi dalam senario terburuk.

Syarikat besar mengambil risiko tambahan dari syarikat insurans yang memegang polisi, dan membayar untuk perkhidmatan ini. Untuk bencana alam yang besar, syarikat insurans semula membayar sejumlah kerosakan melalui syarikat insurans tempatan yang menjual polisi tersebut.

Pendapatan pelaburan

Dari masa ke masa, syarikat insurans menerima sejumlah kecil dalam jumlah premium dan kadang-kadang perlu membayar sejumlah besar. Sebelum membayar ganti rugi, mereka mungkin mempunyai lebihan besar yang mereka laburkan, menurut Obrella. Oleh kerana mereka tidak mahu mengambil risiko tambahan, mereka biasanya meletakkan wang ini dalam pelaburan yang selamat, tetapi ia tetap menghasilkan pendapatan yang besar. Pendapatan ini meningkatkan pendapatan syarikat insurans, dan mereka dapat menggunakannya untuk mengurangkan premium yang mereka kenakan atau untuk meningkatkan keuntungan mereka.