Lima Teknik Kawalan Pemasaran Utama

Kawalan pemasaran digunakan oleh pemilik perniagaan kecil untuk memantau dan menilai strategi pemasaran mereka saat ini untuk mengenal pasti penyesuaian yang diperlukan dan menetapkan panduan untuk masa depan untuk mencapai tujuan pemasaran dan perniagaan. Walaupun perniagaan dan firma pemasaran telah merancang banyak teknik kawalan pemasaran selama bertahun-tahun, sebilangan teknik menonjol dari yang lain.

Petua

Lima teknik kawalan pemasaran utama adalah analisis pesaing, analisis pelanggan, penyelidikan ujian, maklum balas pelanggan dan analisis kos.

Analisis Penawaran dan Strategi Pesaing

Seorang pemilik perniagaan kecil perlu mengetahui bagaimana produk, perkhidmatan dan strategi pemasarannya dibandingkan dengan pesaing tempatan, serantau, nasional dan antarabangsa untuk mengekalkan pelanggan yang ada dan menarik pelanggan baru. Analisis pesaing merangkumi memeriksa produk atau perkhidmatan baru yang ditawarkan oleh pesaing anda, memeriksa strategi pemasaran mereka dan menentukan sama ada mereka berjaya atau gagal dengan perniagaan mereka. Gunakan maklumat ini untuk menyesuaikan strategi anda dengan sewajarnya. Contohnya, anda boleh menyewa pembeli misteri untuk membeli-belah di kedai pesaing anda untuk memperoleh maklumat atau mengunjungi perniagaan yang serupa dengan perniagaan anda di kawasan lain dan bercakap dengan pemiliknya untuk mendapatkan idea.

Analisis Pelanggan Sedia Ada

Cara lain untuk memantau dan menilai pemasaran anda adalah dengan melakukan analisis pelanggan yang ada untuk memberikan gambaran terperinci mengenai jenis pelanggan yang membeli produk atau perkhidmatan anda. Analisis melibatkan pengumpulan data mengenai pelanggan anda semasa atau setelah check-out dan kemudian memasukkan maklumat ini dalam spreadsheet untuk perbandingan. Sebagai contoh, anda mungkin mengumpulkan data mengenai pelanggan anda seperti lokasi geografi mereka, usia rata-rata dan jantina. Di samping itu, anda mungkin mengumpulkan data tabiat perbelanjaan seperti jumlah pembelian rata-rata, jumlah dan jenis lalu lintas kaki sebelum dan sesudah pengiklanan dan penggunaan kupon atau diskaun.

Menguji Penyelidikan dengan Kumpulan Fokus

Setelah anda mengenal pasti sasaran pelanggan, anda dapat menentukan potensi kejayaan produk atau perkhidmatan baru, kaedah pemasaran yang diperlukan untuk mempromosikan dan menjualnya serta kesan kewangan strategi pemasaran yang dirancang melalui ujian kumpulan pra-peluncuran. Salah satu contoh penyelidikan ujian melibatkan komunikasi dengan kumpulan fokus 10 hingga 15 orang dari pangkalan pelanggan sasaran anda. Mintalah mereka untuk membincangkan secara umum produk dan perkhidmatan yang mereka suka dan tidak suka untuk membantu anda mencetuskan idea untuk masa depan, atau minta mereka mencuba salah satu produk atau perkhidmatan baru anda dan memberikan maklum balas.

Pendapat dan Maklumbalas Pelanggan

Maklum balas pelanggan adalah teknik kawalan pemasaran yang serupa dengan ujian pengujian, tetapi bukannya mendapatkan pandangan mengenai produk dan perkhidmatan masa depan, anda menilai pendapat pelanggan mengenai produk atau perkhidmatan yang ada dan kaedah pemasaran yang anda gunakan saat ini. Maklum balas pelanggan mungkin melibatkan menjemput pelanggan anda untuk menyelesaikan tinjauan, memberikan pendapat melalui kotak cadangan atau menjawab pertanyaan tertentu secara langsung atau melalui telefon setelah mereka membeli produk atau perkhidmatan. Kaedah maklum balas pelanggan lain termasuk meminta maklum balas pekerja anda dan mengekalkan senarai jenis produk atau perkhidmatan yang ditanyakan oleh pelanggan mengenai perkara yang tidak anda tawarkan pada masa ini.

Analisis Kos dan Perbandingan dengan Anggaran

Pemilik perniagaan kecil menggunakan analisis kos untuk membuat gambaran keseluruhan mengenai kos strategi pemasaran yang ada untuk mengurangkan kos, menyingkirkan produk dan strategi pemasaran yang tidak berfungsi dan membuat anggaran baru untuk digunakan bergerak maju. Untuk melakukan analisis kos, perhatikan kos semasa yang terlibat dengan semua aspek perniagaan anda termasuk inventori, pengedaran dan kos semasa strategi pemasaran anda. Setelah anda menentukan kosnya, bandingkan angka dengan anggaran yang ada dan kos kaedah pemasaran alternatif.