Faktor Kualitatif dalam Perakaunan Pengurusan

Walaupun keputusan perniagaan harus berdasarkan data dan biasanya melibatkan pertimbangan maklumat kewangan kuantitatif, itu tidak bermaksud bahawa maklumat kualitatif juga tidak penting. Matlamat perakaunan pengurusan adalah untuk memberikan maklumat yang relevan untuk membuat keputusan. Dengan memahami faktor kualitatif yang harus diperiksa ketika membuat keputusan perakaunan pengurusan, anda dapat memastikan perniagaan kecil anda mempertimbangkan semua ramalan keputusan perniagaan.

Reputasi Luaran

Pemilik perniagaan kecil harus sedar bagaimana keputusan berdasarkan perakaunan pengurusan mempengaruhi reputasi luar syarikat. Selalunya, analisis kuantitatif menunjukkan pilihan yang jelas antara dua alternatif keputusan. Walau bagaimanapun, analisis jenis ini tidak selalu mengambil kira semua faktor. Sebagai contoh, syarikat perkilangan mungkin mempertimbangkan untuk melakukan penyumberan luar pemasangan komponen elektronik di luar negara. Semasa meneliti penyata pendapatan yang diunjurkan yang menggariskan kesan kuantitatif dari perubahan tersebut menunjukkan peningkatan keuntungan, analisis tersebut tidak dapat mempertimbangkan reaksi pengguna yang berkaitan dengan pekerjaan berpindah keluar dari AS

Hubungan Buruh

Hampir semua analisis kuantitatif akan menunjukkan bahawa membelanjakan lebih sedikit wang untuk pekerja meningkatkan keuntungan. Walau bagaimanapun, ini mungkin berpandangan jauh. Analisis kuantitatif biasanya tidak mengambil kira pentingnya hubungan sihat dengan tenaga kerja anda. Sebagai contoh, syarikat boleh memutuskan bahawa untuk menjimatkan kos, ia akan menghentikan bonus percutian tahunan yang telah ditawarkan selama 20 tahun terakhir. Walaupun tidak ada keraguan bahwa hal ini akan mengurangi biaya, pekerja dapat dianggap sebagai antagonis atau tidak berperasaan. Pemilik perniagaan kecil mungkin mempertimbangkan cara lain untuk mengurangkan kos. Dalam kes ini, mungkin lebih baik mengurangkan kenaikan gaji tahunan dengan sebahagian kecil daripada peratus atau mengurangkan bonus daripada menghapuskannya.

Kesan Pemiutang

Walaupun kebanyakan tokoh perakaunan pengurusan tidak diberitahu kepada orang ramai, maklumat kualitatif mengenai operasi syarikat mungkin secara tidak sengaja didedahkan kepada pemiutang. Ini termasuk pembukaan dan penutupan kilang dan kedai runcit, maklumat perolehan pengurusan dan khabar angin mengenai produk baru. Dalam banyak kes, sukar untuk meramalkan kesan maklumat kualitatif terhadap persepsi pemiutang terhadap syarikat. Pertaruhan terbaik pemilik adalah menyedari bahawa beberapa kesan akan berlaku dan dimaklumkan dengan pihak ketiga sekiranya maklumat kualitatif yang merosakkan dinyatakan.

Kualiti

Dalam kebanyakan kes, maklumat kuantitatif tidak memberikan maklumat mengenai kualiti. Perniagaan, yang bijak untuk mengurangkan kos, harus berhati-hati untuk mengelakkan mengorbankan keuntungan jangka panjang yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan yang berkualiti untuk faedah kuantitatif jangka pendek untuk mengurangkan kos. Sebagai contoh, pengeluar pakaian boleh menggunakan denim yang lebih tipis dan kos rendah untuk digunakan dalam pembuatan seluar jeans. Walaupun syarikat dapat memberikan sebahagian penjimatan kos ini kepada pengguna, hubungan dengan produk berkualiti rendah mungkin merugikan syarikat.