Cara Memperbaiki Kerlipan Rawak & Meminimumkan Windows Komputer

Menatap monitor komputer anda sepanjang hari boleh membuat anda lelah, dan perkara terakhir yang anda perlukan adalah menambahkan sakit kepala yang disebabkan oleh monitor atau tingkap yang berkedip yang meminimumkan secara rawak. Monitor anda berkedip kerana komputer anda mempunyai kadar penyegarannya, kadar gambar pada monitor menyegarkan diri, ditetapkan agar tidak sesuai dengan monitor anda. Windows boleh meminimumkan dengan pelbagai sebab, termasuk masalah kadar penyegaran atau ketidaksesuaian perisian. Untuk menyelesaikan masalahnya, anda boleh mencuba mengubah kadar penyegaran atau mengemas kini pemacu anda.

Betulkan Kadar Refresh

1

Ketik "refresh" dari skrin Mula, dan klik "Tetapan" untuk melihat senarai hasil.

2

Klik "Ubah Tetapan Paparan" untuk membuka tetingkap Resolusi Skrin.

3

Klik "Tetapan Lanjutan" untuk membuka dialog Pilihan Paparan Monitor, dan kemudian klik tab "Monitor".

4

Pilih "Kadar Penyegaran Skrin" dari senarai drop-down, dan kemudian klik "Terapkan." Monitor anda akan menjadi hitam selama beberapa saat semasa ia berubah.

5

Sahkan bahawa anda mahukan tetapan baru. Sekiranya anda memilih "Tidak," maka kadar penyegaran akan kembali ke keadaan semula. Ulangi sehingga anda menemui kadar penyegaran yang tidak menyebabkan kerlipan.

Betulkan Meminimumkan Windows

1

Ketik "acara" dari halaman Mula, dan pilih "Lihat log peristiwa" dari bahagian "Tetapan". Event Viewer akan dibuka. Klik "Log Windows" diikuti dengan "Sistem," dan baca sebarang mesej amaran yang terbuka. Tumpukan usaha anda dalam langkah-langkah berikut pada program yang disenaraikan dengan mesej amaran.

2

Periksa pemacu yang anda pasang untuk mengesahkan bahawa semuanya serasi dengan Windows 8. Tekan "Windows-x" dan pilih "Device Manager" untuk membuka Device Manager. Klik kanan pada pemacu yang ingin anda kemas kini, dan kemudian pilih "Kemas kini Pemacu." Klik "Cari secara automatik untuk perisian pemacu yang dikemas kini," dan ikuti arahan selepas Windows memuat turun pemacu anda.

3

Nyahpasang program yang meminimumkan dan pasang semula. Dari tetingkap Mula, ketik "Panel Kawalan" dan kemudian pilih "Panel Kawalan" dari senarai Tetapan. Klik "Nyahpasang Program," pilih program dari senarai dan klik "Nyahpasang." Pasang semula program dari cakera atau muat turun semula.