Perbezaan Antara Manfaat Pekerja & Perkhidmatan Pekerja

Majikan dapat menawarkan pelbagai faedah kepada pekerja mereka. Manfaat dirancang untuk membantu pekerja memenuhi keperluan asas yang mungkin tidak dapat dipenuhi oleh mereka sendiri. Sebagai contoh, kos insurans kesihatan yang tinggi sering diimbangi oleh caruman majikan kepada premium pekerja.

Perkhidmatan pekerja adalah faedah pekerja, tetapi ia adalah bentuk manfaat pekerja yang lebih spesifik yang ditawarkan oleh majikan untuk membantu menanamkan kesetiaan di kalangan pekerja mereka. Pemilik perniagaan kecil mesti memutuskan faedah dan perkhidmatan mana yang harus ditawarkan kepada pekerja. Dengan sumber yang terhad, ada yang dapat mengimbangi faedah yang mahal dengan perkhidmatan pekerja yang lebih murah.

Apakah Perkhidmatan Pekerja?

Perkhidmatan pekerja boleh merangkumi apa-apa yang difikirkan perlu oleh majikan untuk memberi faedah kepada pekerja. Tidak ada had sebenar mengenai apa yang boleh dimasukkan sebagai perkhidmatan pekerja. Beberapa syarikat menyediakan perkhidmatan kafeteria dan katering acara untuk pekerja. Yang lain mempunyai kedai kopi, gimnasium di rumah, atau hadiah ulang tahun, menurut AIHR Digital. Perkhidmatan pekerja lebih banyak kemudahan daripada faedah sebenar.

Pejabat korporat yang sibuk, misalnya, mungkin menyediakan perkhidmatan pengambilan cucian kering untuk pekerja. Majikan di lokasi terpencil mungkin menawarkan perkhidmatan ulang-alik ke dan dari tempat kerja. Jenis perkhidmatan bergantung kepada setiap majikan. Pemilik perniagaan kecil boleh menggunakan perkhidmatan pekerja seperti penjagaan anak di tempat untuk menjadikan kedudukan mereka lebih menarik bagi calon pekerja.

Apa Manfaat Pekerja?

Manfaat pekerja berbeza dengan perkhidmatan pekerja kerana faedah cenderung menjadi keperluan bagi banyak orang dan keluarga mereka, menurut Money Zine. Keperluan insurans asas dilindungi oleh banyak rancangan faedah pekerja. Pilihan insurans yang diberikan oleh majikan boleh merangkumi insurans kesihatan, tetapi mereka juga boleh merangkumi insurans hayat, insurans kematian dan kecacatan akibat kemalangan, insurans pergigian dan insurans pengangguran.

Jenis faedah lain biasanya merangkumi rancangan persaraan dalam bentuk 401 (k) atau beberapa rancangan penangguhan cukai yang lain. Walaupun perkhidmatan pekerja boleh dianggap sebagai faedah, mereka biasanya bersifat pilihan dan tidak semestinya yang pertama kali dicari pencari kerja ketika melakukan pencarian kerja.

Kepentingan Faedah dan Perkhidmatan

Manfaat dan perkhidmatan untuk pekerja memainkan peranan penting dalam budaya syarikat. Bagi pekerja, peruntukan ini dapat mewujudkan rasa setia kepada majikan dan menunjukkan bahawa majikan mengambil berat terhadap kesejahteraan mereka. Manfaat pekerja, seperti insurans kesihatan dan rancangan persaraan, juga memberi kelebihan cukai kepada majikan. Pekerja juga mendapat faedah dengan cara ini dengan rancangan persaraan tertunda cukai. Pelan faedah yang dilaksanakan dengan teliti yang juga merangkumi beberapa perkhidmatan asas pekerja dapat mewujudkan budaya perniagaan yang positif.

Kebaikan dan keburukan

Pemilik perniagaan kecil harus mempertimbangkan kebaikan dan keburukan faedah dan perkhidmatan pekerja sebelum melaksanakannya sebagai sebahagian daripada pakej pampasan. Pakej faedah pekerja boleh menjimatkan kos tetapi dapat memberi manfaat kepada pemilik perniagaan sebagai pengurangan cukai. Pemilik perniagaan mungkin terhad dalam faedah yang dapat mereka berikan dan mungkin harus bersaing dengan pemilik perniagaan lain untuk menyediakan pakej faedah yang paling komprehensif.

Perkhidmatan pekerja berpotensi membuat pakej faedah yang kurang menyeluruh nampaknya lebih murah hati kerana faedah tambahan yang mereka berikan. Perkhidmatan pekerja juga terbukti mahal bagi majikan. Dalam perniagaan di mana perkhidmatan pekerja merupakan sebahagian dari manfaat yang ditawarkan, mungkin sukar bagi majikan untuk memotong perkhidmatan tersebut walaupun mereka menjadi terlalu mahal.