Apakah Perniagaan Menyatukan Mendatar?

Persaingan antara perniagaan dalam industri yang sama mendorong inovasi dan meningkatkan kecekapan pasaran dalam ekonomi. Banyak perniagaan yang ingin memperoleh kelebihan daya saing dalam satu industri menggunakan penyatuan mendatar untuk mencapai tujuan mereka. Penyatuan syarikat kecil dalam industri yang berkembang melalui penggabungan dan pengambilalihan membolehkan syarikat memanfaatkan sumber yang dikumpulkan dan memperoleh pengaruh kewangan. Sinergi yang diciptakan ini membawa kepada penjimatan kolektif yang diberikan kepada pengguna dalam bentuk harga yang lebih rendah.

Pengenalan

Penyatuan mendatar atau integrasi mendatar adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan proses penggabungan jenis perniagaan atau barisan produk yang sama pada tahap pengeluaran yang sama dalam satu industri. Contohnya, pengeluar keluli yang bergabung dengan pengeluar keluli lain dianggap sebagai perniagaan bersepadu secara mendatar.

Konsep

Penyatuan mendatar adalah strategi pertumbuhan yang digunakan oleh syarikat dalam industri yang sama. Penggabungan perniagaan jenis dan tahap sama mewujudkan peluang yang lebih besar untuk produktiviti dan pertumbuhan setelah penggabungan itu berlaku. Sebagai contoh, sebuah bank dengan banyak pelanggan setia yang bergabung dengan bank yang menawarkan perkhidmatan elektronik yang unggul dapat mengekalkan dan mengembangkan asas pelanggannya sambil mengehadkan persaingan dari bank-bank yang lebih kecil.

Perbezaan

Kaedah pengembangan syarikat yang berbeza dengan integrasi mendatar disebut integrasi menegak. Integrasi menegak adalah proses oleh satu syarikat memperoleh beberapa barisan produk dalam pelbagai peringkat pengeluaran untuk meningkatkan potensinya di pasaran. Sebagai contoh, syarikat minyak yang memiliki simpanan minyak mentah dan kemudian memperoleh hak penggerudian, proses pengekstrakan, kilang penapisan, perkhidmatan pengangkutan dan kedai runcit mencapai kekuatan pasaran melalui pemilik dan jenama bersama.

Pertimbangan

Risiko ekonomi nasional yang berkaitan dengan penyatuan mendatar adalah penciptaan monopoli dan oligopoli. Monopoli wujud ketika tidak ada pesaing yang tinggal di industri, dan oligopoli wujud ketika hanya sedikit pesaing yang tinggal di industri. Penggabungan mendatar yang dilihat sebagai anti-persaingan oleh Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan dapat disekat oleh undang-undang antimonopoli persekutuan. Undang-undang ini diberlakukan untuk memastikan persaingan yang adil di antara perniagaan dan melindungi pengguna dari amalan anti persaingan seperti kolusi antara perniagaan dalam usaha untuk mengawal pasaran dan menaikkan harga pasar. Salah satu contohnya disebut penetapan harga mendatar, dimana perjanjian oleh pengeluar dibuat untuk menetapkan harga produk melebihi harga pasaran.