Kelebihan dan Kekurangan Komunikasi dalam Organisasi

Tanpa komunikasi di tempat kerja, kakitangan tidak akan tahu apa yang harus dilakukan dan pelanggan tidak akan tahu kapan mengharapkan pesanan mereka. Komunikasi berperanan dalam hampir semua aspek dalam menjalankan organisasi dan, apabila dilakukan dengan baik, ia menekan roda operasi dan menjaga semangat tinggi. Apabila dilakukan dengan teruk, ia menimbulkan kemungkaran yang tidak perlu dan mengganggu rutin harian.

Petua

Tidak ada kelemahan untuk komunikasi yang berkesan dan membina. Namun, apabila komunikasi terputus dan menjadi tidak berfungsi, tempat kerja anda akan menghadapi pelbagai masalah.

Tidak Terlalu Sedikit, Tidak Terlalu Banyak

Platform digital dan alat komunikasi mempercepat aliran maklumat. Walau bagaimanapun, pekerja yang penuh dengan maklumat mungkin menghadapi kesukaran untuk mengetahui perkara yang penting. Sekiranya pekerja anda menerima pemberitahuan e-mel untuk setiap pesanan yang diterima syarikat anda, mereka mungkin menghadapi masalah menyusun e-mel untuk mencari yang paling relevan dengan pekerjaan mereka.

Komunikasi digital yang baik bukan sekadar menggunakan platform yang betul. Kejayaannya juga bergantung pada dengan mahir melangkah di antara memberi semua maklumat yang mereka perlukan kepada pekerja - tetapi tidak lebih daripada mereka dapat memproses. Interaksi dalam talian juga boleh menjadi tidak peribadi. Beberapa interaksi, seperti tinjauan prestasi dan penembakan lebih baik dikendalikan sendiri.

Motivasi lawan Kekecewaan

Lebih baik anda berkomunikasi dengan pekerja anda dan semakin baik mereka berkomunikasi antara satu sama lain, semakin baik suasana di tempat kerja anda. Pekerja melepaskan kekecewaan di belakang satu sama lain mewujudkan persekitaran beracun, yang menyebabkan peningkatan perolehan dan kurang kesediaan untuk bekerjasama untuk menyelesaikan masalah secara kreatif.

Sukar untuk menyiarkan masalah secara konstruktif. Tetapi jika syarikat anda menjadikan keterbukaan sebagai keutamaan dan pengurus belajar untuk mendengar pelbagai suara, pekerja anda mungkin akan saling mempercayai, bekerjasama dengan baik dan menyelesaikan lebih banyak perkara. Komunikasi interpersonal yang baik juga penting untuk memotivasi pekerja. Mesej e-mel yang menyatakan terima kasih atas pekerjaan yang dilakukan dengan baik tidak begitu memuaskan seperti perbualan orang lain dengan kontak mata.

Menjaga Pelanggan Manis

Pemasaran adalah satu bentuk komunikasi, kerana ia menyampaikan kepada pelanggan sebenarnya dan bakal pelanggan, mengenai siapa anda dan apa yang anda tawarkan. Sama seperti komunikasi digital dalam sebuah organisasi, komunikasi pemasaran dapat menjadi luar biasa jika tidak dipraktikkan dengan menahan diri. Sekiranya kedai ais krim kegemaran anda menghantar kupon e-mel pada hari ulang tahun anda untuk mendapatkan sudu percuma, anda akan gembira menerima mesej itu. Sekiranya kedai ais krim yang sama menghantar e-mel kepada anda setiap minggu yang menyenaraikan citarasa semasa, anda akan tergoda untuk berhenti melanggan senarai tersebut. Hantar komunikasi pemasaran cukup kerap untuk tetap relevan, tetapi tidak begitu kerap sehingga menjengkelkan.