Peralatan apa yang saya perlukan untuk memulakan perniagaan Karaoke?

Karaoke adalah fenomena yang popular, yang membolehkan orang menyanyikan lagu kegemaran mereka di hadapan penonton. Walaupun beberapa pertubuhan dikhaskan untuk karaoke sepenuh masa, banyak bar dan kelab mengadakan malam karaoke sesekali, menyewa pihak ketiga untuk mengurus perinciannya. Ini menawarkan banyak peluang bagi pengusaha untuk memulakan perniagaan untuk memenuhi acara karaoke di restoran, bar dan pesta swasta. Inti perniagaan karaoke adalah peralatan yang digunakan untuk mencipta pengalaman.

Pemain muzik

Inti dari sebarang persediaan karaoke adalah peralatan yang digunakan untuk memainkan muzik dan memaparkan lirik lagu untuk penghibur. Biasanya, pemain muzik menggunakan cakera DVD sebagai sumber audio, tetapi ini berubah kerana lebih banyak syarikat merangkul pemain digital. Pemain digital membolehkan syarikat mengelakkan kesulitan membawa ratusan cakera ke setiap pertunjukan. Ini juga mempermudah pencarian lagu dengan menggunakan antara muka grafik yang sederhana. Beberapa pemain mempunyai perkakasan yang lengkap, sementara yang lain menggunakan komputer riba yang disambungkan ke sistem bunyi.

Pengadun Bunyi

Pengadun membolehkan pengendali mengawal kelantangan muzik secara berasingan daripada kelantangan penyanyi. Dengan cara ini, pengendali yang berpengalaman dapat menjadikan hasilnya lebih baik, kata PC Mag. Beberapa pemain perkakasan termasuk pengadun terbina dalam, sementara pemain lain memerlukan peranti luaran. Pengadun asas dilengkapi input untuk mikrofon dan pemain muzik, bersama dengan output yang menghantar isyarat audio campuran ke pembesar suara. Beberapa pengadun termasuk kesan yang boleh digunakan untuk meningkatkan penyanyi, termasuk kesan gema atau gema.

Mikrofon (dan Sandaran!)

Mikrofon dipasang ke pemain atau papan pencampur dan digunakan untuk menambah kelantangan suara penyanyi. Pastikan memilih mikrofon yang direka untuk menyanyi dan bukan perkataan yang diucapkan. Anda boleh memilih mikrofon berwayar tradisional atau model tanpa wayar yang mungkin memudahkan penyanyi bergerak di atas panggung. Adalah idea yang baik untuk membeli mikrofon bagi mereka yang memilih untuk tidak memegang mikrofon di tangan mereka. Mempunyai sekurang-kurangnya satu mikrofon sebagai sandaran sekiranya anda menghadapi masalah teknikal.

Monitor dan Berdiri Video

Dalam hampir semua persediaan karaoke profesional kontemporari, penyanyi membaca lirik lagu dari monitor yang berada di hadapan mereka. Monitor ini sering dipasang pada dudukan monitor beroda yang meletakkannya pada ketinggian yang paling sesuai untuk penyanyi. Monitor panel rata hari ini lebih senang diangkut daripada monitor CRT, tetapi juga kurang kasar.

Bunyi dan Pembesar suara

Banyak bar dan restoran mempunyai sistem suara tetap yang boleh digunakan oleh sistem karaoke, tetapi banyak dewan dan pihak swasta tidak menggunakannya. Sekiranya anda memutuskan untuk membeli pembesar suara anda sendiri, anda mempunyai dua pilihan utama. Pembesar suara yang dihidupkan tidak memerlukan penguat dan dikuasakan oleh kabel sambungan yang dipasang ke mana-mana soket dinding. Pembesar suara pasif tidak perlu dihidupkan, tetapi mereka memerlukan isyarat yang diproses oleh penguat yang berasingan, memerlukan pemasangan yang lebih kompleks pada setiap pertunjukan. Tanya seorang profesional untuk membantu menentukan pendekatan mana yang terbaik untuk anda.

Kandungan Muzik

Hati mutlak persembahan karaoke adalah muzik yang mengiringi penyanyi itu. Muzik ini boleh dibeli pada cakera atau dimuat turun dari kedai dalam talian. Tidak kira apa pun formatnya, kos pembelian perpustakaan muzik anda akan menjadi perbelanjaan berterusan untuk peralatan karaoke anda. Sekiranya anda tidak mempunyai senarai main yang bagus, pelanggan akan kecewa kerana tidak dapat melakukan lagu kegemaran mereka. Penting untuk memiliki hos karaoke yang baik untuk membantu semua orang mempunyai masa yang terbaik, kata PC DJ.

Kes Peralatan

Setelah membeli semua peralatan karaoke anda yang mahal, jangan membuat kesalahan semasa membawanya ke pameran tanpa kes yang betul. Sarungnya berat, tidak selesa dan mahal, tetapi para profesional menggunakannya walaupun terdapat semua kekurangan kerana kerosakan yang berlaku pada peralatan yang tidak dilindungi hanya selepas beberapa pertunjukan. Sarung boleh direka untuk peralatan khusus anda, menawarkan perlindungan berterusan untuk peralatan mahal anda.