Bagaimana Mengredit & Mendebitkan Perbelanjaan Iklan Anda

Perniagaan memerlukan cara untuk memberi tahu calon pelanggan bahawa mereka ada, dan juga kenderaan untuk memberi tahu pelanggan semasa apa produk dan perkhidmatan tambahan yang mereka tawarkan. Salah satu cara perniagaan dapat melakukan ini adalah melalui pengiklanan. Sama ada beberapa sukan radio semasa memandu, iklan semasa permainan bola atau iklan di akhbar tempatan, iklan membantu perniagaan mendapatkan namanya di luar sana. Sudah tentu, pendedahan tidak percuma; pengiklanan berharga wang dan sama seperti setiap transaksi kewangan yang lain, ia mesti dicatat dalam sistem perakaunan.

Akaun Mana Yang Terlibat?

Transaksi ini akan melibatkan empat akaun yang berbeza di pelbagai bahagian transaksi dan bergantung kepada bagaimana perbelanjaannya dibayar. Empat akaun tersebut adalah Wang Tunai, Iklan Prabayar, Perbelanjaan Iklan dan Akaun Belum Bayar. Transaksi tersebut pertama kali diposkan di jurnal umum sebagai catatan jurnal, dan kemudian jumlah yang diposkan ke akaun lejar umum yang berlaku. Semasa anda mengumpulkan bayaran untuk pengiklanan, catatan jurnal dan catatan lejar akan diperlukan.

Catat Pembelian Iklan

Dalam jurnal umum anda harus mencatat bahawa anda membuat pembelian iklan. Ini dilakukan dengan mendebitkan Iklan Prabayar dan mengkreditkan akaun yang sesuai. Sekiranya anda membayar iklan tersebut secara langsung, maka anda akan mengkreditkan akaun Tunai. Sekiranya anda membayar iklan secara ansuran, maka anda akan memberi kredit kepada Akaun Belum Bayar. Oleh itu, jika anda membuat pembelian $ 2,000 untuk iklan selama empat bulan dan anda merancang untuk membuat pembayaran, anda akan mendebitkan Iklan Prabayar $ 2,000 dan kredit Akaun Bayar $ 2,000.

Membelanjakan Iklan - Pembayaran Tunai

Dalam perakaunan akruan, urus niaga direkodkan semasa ia berlaku. Walaupun anda membeli iklan bernilai $ 2,000, itu bukan hanya untuk satu iklan yang dimainkan sekali. Ia adalah pembelian yang bertujuan untuk bertahan selama empat bulan. Oleh kerana itu, perbelanjaan harus ditangani selama empat bulan untuk menunjukkan bahawa itu bukan pembelian tunai satu kali. Anda perlu membahagikan pembelian iklan dengan jumlah bulan iklan dijalankan. Dengan menggunakan contoh di atas, pembelian iklan bernilai $ 2,000 dalam tempoh empat bulan sama dengan $ 500 sebulan. Pada akhir bulan pertama, catatan jurnal umum harus menunjukkan bahawa sebahagian daripada perbelanjaan iklan telah dibelanjakan, dan sebahagian daripada kewajiban kewangan untuk membayar iklan tersebut telah dipenuhi. Catatan jurnal umum pertama adalah debit ke Iklan Pengiklanan dan kredit kepada Iklan Prabayar. Ini menggambarkan bahawa sebulan 'iklan bernilai telah habis dan tidak lagi dibayar di muka. Sekiranya anda membeli iklan secara langsung, maka transaksi khusus ini adalah perkara yang perlu direkodkan.

Membelanjakan Iklan - Pembayaran pada Akaun

Sekiranya anda membayar iklan secara ansuran, maka mencatat perbelanjaan perbelanjaan ditangani secara berbeza. Anda masih mendebitkan Perbelanjaan Iklan dan mengiklankan Iklan Prabayar dengan harga $ 500, tetapi anda juga harus mencatat pembayaran sebenar pertama yang dibuat di akaun. Untuk melakukannya, anda akan mendebitkan Akaun Belum Bayar dan kredit Tunai sebanyak $ 500. Anda akan terus melakukannya setiap bulan sehingga iklan selesai dan akaun terbayar.

Penting untuk memastikan bahawa semua aspek transaksi iklan direkodkan dengan tepat. Buku dan penyata perakaunan anda menceritakan kisah kewangan perniagaan anda untuk jangka masa tertentu. Anda ingin memastikan bahawa kisah yang diceritakan melalui rekod perakaunan anda setepat mungkin sekiranya anda ingin mendapatkan pembiayaan tambahan dari pemberi pinjaman atau pelabur, atau jika dilarang, anda pernah diaudit. Memiliki buku yang tepat menjadikan urusan anda menjadi lebih mudah.