Cara Merakam Suara & Menukar ke Teks untuk Dihantar ke Komputer

Perekam dalam peranti mudah alih memungkinkan orang menangkap idea-idea sekilas sebelum mereka pudar, menentukan senarai tugas cepat dan melakukan tugas-tugas lain yang berguna dengan bercakap di telefon mereka. Walaupun tidak mudah untuk membuat peranti tersebut memahami ucapan manusia, beberapa perisian menawarkan aplikasi berteknologi tinggi yang mengubah rakaman suara menjadi teks yang dapat anda hantar ke komputer dengan pelbagai cara.

Peranti Mudah Alih Apple

Nuance, pemimpin dunia dalam teknologi pengecaman pertuturan, memberikan iPhone, iPod touch dan pemilik iPad kuasa untuk menentukan apa sahaja dan melihat teks yang mereka sampaikan. Sekiranya anda memiliki salah satu peranti tersebut, kunjungi iTunes Store dan muat turun Dragon Dictate ke peranti tersebut. Anda kemudian boleh menggunakan suara anda untuk mengubah ucapan menjadi teks pada bila-bila masa. Sekiranya anda ingin mendapatkan teks ke komputer, ketuk ikon aplikasi, pilih "E-mel" dan aplikasi melancarkan klien e-mel anda. Teks yang anda sampaikan muncul sebagai mesej baru yang boleh anda hantarkan melalui e-mel kepada diri sendiri atau sesiapa sahaja.

Peranti Android

Evernote, perkhidmatan membuat catatan dalam talian yang popular, membuat aplikasi Android yang memiliki kemampuan untuk mengenali pertuturan. Selepas anda memasang aplikasi Evernote untuk Android, anda boleh mengetuk ikon bar alat, bercakap dan menonton kerana menukar kata anda menjadi nota. Oleh kerana aplikasi menggunakan perkhidmatan transkripsi teks yang disediakan oleh Google, anda mesti menyambung ke Internet dengan Android anda untuk menjadikannya berfungsi. Setelah membuat nota teks, anda boleh menggunakan ciri penyegerakan aplikasi untuk menyegerakkan nota dengan komputer anda.

Suara Google

Sekiranya anda mendaftar untuk akaun Google Voice, anda boleh menggunakan mana-mana telefon untuk memanggil nombor Google Voice anda dan meninggalkan mesej kepada diri sendiri. Google Voice menukar surat suara menjadi teks yang akan muncul di peti masuk Google Voice anda. Salin teks itu dan simpan ke dokumen di komputer anda atau teruskan teks dalam mesej e-mel kepada orang lain. Sekiranya anda tidak mempunyai Google Voice, kunjungi laman web Google Voice, log masuk ke akaun Google anda dan ikuti arahan untuk menyiapkan Google Voice. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Google, klik "Daftar", buat akaun dan kemudian ikuti arahannya.

Petua

Ingat bahawa alat elektronik bukan manusia, jadi mereka boleh membuat kesilapan ketika cuba mengetahui apa yang anda katakan. Ucapkan dengan jelas semasa anda bercakap, dan baca semula teks yang dihasilkannya dengan teliti. Rakaman dengan bunyi latar yang minimum juga membantu aplikasi mengenali kata dengan lebih tepat. Sekiranya terdapat kesalahan dalam teks anda, betulkan sebelum menghantarnya ke komputer. Rujuk dokumentasi yang disertakan dengan aplikasi atau peranti mudah alih anda jika anda memerlukan bantuan untuk menggunakan teknologi inovatif ini.