Definisi eCommerce dan E-Business

Sebilangan besar perniagaan hari ini melakukan beberapa tahap pemasaran, penjualan dan perkhidmatan pelanggan melalui internet. Memiliki sebahagian atau keseluruhan operasi perniagaan anda dalam talian adalah model e-Perniagaan. Apabila perniagaan menjual produk secara dalam talian, ia adalah model perniagaan e-Dagang. Pertimbangkan operasi perniagaan anda dan komponen apa yang anda jalankan melalui portal dalam talian atau berasaskan awan.

Model E-Dagang

Model E-Commerce adalah sumber membeli-belah dalam talian anda. Segala-galanya dari Amazon hingga penjual semula eBay adalah model eCommerce untuk perniagaan. Sebilangan pemilik perniagaan sebenarnya boleh menyimpan inventori yang mereka jual, sementara yang lain menggunakan kaedah penghantaran drop untuk mengelakkan overhead pembelian dan pergudangan produk.

Contohnya, pembuat perhiasan Etsy mempunyai produk fizikal yang dia buat dan jual di kedai dalam taliannya. Dia mempunyai produk kerana dia membuatnya. Pemilik kedai Shopify biasanya bekerjasama dengan pembekal penghantaran yang memenuhi pesanan semasa pesanan dibuat. Ini bermaksud bahawa pemilik kedai Shopify tidak perlu menyimpan inventori dan hanya menjadi pemasar barang.

Penyelesaian E-Perniagaan

Sebilangan besar perniagaan hari ini menggunakan penyelesaian e-perniagaan hingga tahap tertentu. Penyelesaian merangkumi penjanaan petunjuk dalam talian, penyelesaian pengurusan simpanan pelanggan, penyelesaian titik penjualan dan pengurusan kandungan, untuk beberapa contoh. Pemimpin perniagaan menggunakan penyelesaian ini untuk melancarkan proses melayani pelanggan. Walaupun e-Commerce boleh menjadi sebahagian daripada penyelesaian itu, sama seperti Walmart mempunyai keseluruhan bahagian penjualan dalam talian, penyelesaian lain dirancang sebagai peningkatan operasi.

Sebagai contoh, apabila syarikat mempunyai penyelesaian e-Perniagaan yang mengotomatisasi penjejakan inventori dan pesanan dengan penjualan masa nyata, kemungkinan item yang popular tidak akan habis. Syarikat juga dapat mengesan pesanan dalam proses pemenuhan untuk memberi nasihat kepada pelanggan mengenai status. Ini meningkatkan pengalaman perkhidmatan pelanggan.

Persaingan dalam e-Perniagaan

Seperti mana-mana penyelesaian perniagaan, terdapat kebaikan dan keburukan untuk penyelesaian e-Perniagaan termasuk e-Commerce. Ketika datang ke kedai dalam talian, persaingannya sengit kerana sesiapa sahaja boleh membuka kedai dengan kos permulaan yang minimum dan hampir tidak ada overhead. Pemilik perniagaan perlu mencari jalan untuk menonjol di pasaran dan bersaing dengan orang-orang seperti Amazon dan Walmart. Mereka yang berjaya dapat untung dan meningkatkan perniagaan tanpa meningkatkan kos secara berlebihan. Bagi pemilik perniagaan, ini mempunyai banyak potensi keuntungan dengan sedikit risiko kewangan.

Kelebihan Menjaga Perkara di Luar Talian

Untuk penyelesaian e-Perniagaan yang lain, pemilik perlu mempertimbangkan kelebihan menyimpan barang di luar talian. Terdapat perjuangan berterusan bagi pemilik perniagaan untuk menyimpan maklumat hak milik dan pengguna dari tangan penggodam dan pencuri. Kos dan masa yang dihabiskan untuk menjaga firewall dan dasar privasi yang terkini dapat membebankan.

Selain itu, jika sistem tidak berfungsi untuk jangka masa yang lama, ia dapat melumpuhkan operasi, sehingga semuanya berjalan semula. Inilah risikonya. Ganjaran dapat melancarkan aliran kerja dan memperuntukkan semula kos ke kawasan lain untuk mengembangkan perniagaan.